Intelligent zonweringsysteem voor toonaangevend duurzaam gebouw op Schiphol

Slim gebruik maken van zonlicht met aluminium lamellen

Colt verzorgde de zonwering voor het bekroonde hoofdgebouw van transavia.com en Martinair op Schiphol. De Colt Solarfin reduceert door middel van aluminium lamellen de natuurlijke opwarming door de zon, waardoor de koellast van het gebouw wordt verminderd. Dit komt ten goede aan het binnenklimaat en de energiebesparing. 

Zonweringsysteem met aluminium lamellen Gebogen Aluminium Lamellen 3816 m aluminium lamellen voor de zonwering Zonweringsysteem met aluminium lamellen Slim gebruik maken van zonlicht met aluminium lamellen

3816 m aluminium lamellen voor de zonwering

TransPort, het hoofdgebouw van transavia.com en Martinair, is een duurzaam gebouw ontworpen door Paul de Ruiter Architecten. Het moderne kantoorgebouw dient als lichtend voorbeeld voor duurzaam bouwen in Nederland. Er is slim gebruik gemaakt van zon- en daglicht. Colt heeft aan de zuidgevel 3816 m aluminium lamellen bevestigd, waarvan 1353 m gebogen. De naturel geanodiseerde extrusieprofielen zijn voorzien van een dorpelvorm waardoor deze zichzelf ‘schoonregenen’ en door het lichtplankeffect wordt er licht in het gebouw gereflecteerd. De aluminium lamellen zijn aan het vliesgevelsysteem gekoppeld en verholen bevestigd. In de lengterichting zijn de lamellen dusdanig gekoppeld dat de thermische lineaire expansie kan worden opgenomen.

Zonweringsysteem met aluminium lamellen

Het Colt Solarfin zonweringssysteem met aluminium lamellen zorgt voor een beperking van de warmtelast door straling van de zon, lagere exploitatiekosten door koellastbesparing terwijl tegelijkertijd de natuurlijke daglichttoetreding wordt gemaximaliseerd. Hierdoor is het systeem uitermate geschikt voor een duurzaam gebouw als TransPort. Overal valt daglicht binnen en door zijn ligging op de hoek van een belangrijk kruispunt is het gebouw beeldbepalend voor het gebied.

TransPort: toonaangevend op het gebied van duurzaam bouwen

TransPort is het eerste gebouw in Nederland dat door LEED, het internationale duurzaamheidskenmerk, is gewaardeerd met de hoogste ‘platinum’ onderscheiding. In 2011 werd het gebouw bekroond met de Nederlandse Bouwprijs. Het intelligente gebouw kwam tot stand door een geïnspireerde samenwerking met opdrachtgever Schiphol Real Estate, Paul de Ruiter Architecten, de gebruikers en alle betrokken bouwpartners. Het gebouw is ook in miniatuur te bewonderen in Madurodam. 

Project
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions