RWA-systeem als alternatief voor airco bij Wuppermann Staal

In een productiehal van een staalverwerkende fabriek, betekent iedere tussenwand in de ruimte een hindernis. Reden voor Wuppermann om voor de nieuwe hal in Moerdijk een alternatief te zoeken voor de verplichte brandcompartimenten. Een gesprek met de heer Oskar Herzog, als onafhankelijk architect aangesteld voor het toezicht op de technische systemen.

Hoge brandveiligheidseisen voor staalfabriek

Colt installeerde een RWA-systeem met natuurlijke brandventilatie-eenheden voor de uitbreiding van  Wuppermann, een staalfabriek in Moerdijk . De brandveiligheidseisen voor een dergelijke grote fabriekshal zijn erg hoog.

Colt RWA-systemen voor uitbreiding productiehal

Het internationale staalbedrijf Wuppermann bouwde in 2008 een extra productiehal, waarmee de totale productiecapaciteit met circa 25% werd vergroot. Bij het bouwen van een nieuwe hal zijn normaliter brandcompartimenten vereist. Maar voor de continue productie van rollen verzinkt staal betekent iedere tussenwand in de ruimte een hindernis. Indien het bedrijf deze brandcompartimenten weg wil laten, eist de overheid vervangende maatregelen. Eén zo’n maatregel is het installeren van een RWA-systeem. Bij de uitbreiding van de fabriek in 2008 nam Wuppermann meteen contact op met Colt. Ook de Oostenrijkse fabrieken van Wuppermann zijn voorzien van Colt systemen.

RWA-systeem voldoet aan strenge brandveiligheidseisen 

In geval van brand ontstaat er in een fabriek als deze enorm veel rook. Het RWA-systeem zorgt er dan voor dat de brandweer veilig naar binnen kan. Reden voor de gemeente om bijzonder streng te zijn. De gemeente Moerdijk eiste dat niet alleen de uitbreiding maar de fabriek als geheel gecertificeerd moest worden. Colt heeft de toestemmingen verkregen, het programma van eisen (PvE) geschreven en is meegegaan naar de bespreking met de gemeente. Colt installeerde bij Wuppermann een RWA-systeem met natuurlijke brandventilatie-eenheden (type EuroCo). De EuroCO is een zogeheten dubbelwerkende ventilator voor de dagelijkse ventilatie en rookbeheersing en is ook geschikt voor een laag volume luchttoevoer of een hoog volume luchtafvoer. In geval van brand worden deze eenheden automatisch aangestuurd door een brandmeldcentrale. 

Wuppermann

Familiebedrijf Wuppermann is een begrip in de wereld van staal. Het bedrijf dat al meer dan 125 jaar bestaat, heeft fabrieken in Oostenrijk, Duitsland en Nederland en vertegenwoordigingen in heel Europa. Het bedrijf is gespecialiseerd op drie werkterreinen: vlakke staalproducten, technische producten (buizen en staalplaat) en service & advies.

Project
Download case study
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions