Verhoogde veiligheid in bestaand woongebouw dankzij overdrukinstallatie in Zaandam

In opdracht van Ooijevaar Bevlogen Bouwers te Alkmaar heeft Colt voorzien in een overdrukinstallatie in de Linneaustoren te Zaandam. In dit bestaande woongebouw wonen 48 gezinnen. Bij brand zijn de bewoners aangewezen op één trappenhuis.

Overdrukinstallatie creëert veilige vluchtweg

Het hoge torengebouw dateert uit begin jaren 70, een tijd waarin veel van dergelijke gebouwen zijn voorzien. Kernwoorden voor de realisatie waren indertijd: veel woningen op weinig grondoppervlakte, snel bouwen, goedkope woningen, lage huren. Voor ontvluchting in verticale richting zijn de bewoners aangewezen op het centrale trappenhuis en op een opening in de vloer van hun balkon, waardoor ze kunnen vluchten en via klimankers het eronder gelegen balkon kunnen bereiken. Deze laatste vluchtmogelijkheid is anno 2016 niet meer denkbaar.

Anno 2014 is besloten het gebouw te renoveren. Hierbij valt te denken aan verhoogde isolatie, comfortabele verwarming, opfrissen en veiligheid. Onderdeel van het verhogen van de veiligheid is het voorzien in portalen voor elke 2 woningen en het uitrusten van het trappenhuis met een gecertificeerde overdrukinstallatie. Deze overdrukinstallatie moet voorkomen dat bij een brand rook en hitte het trappenhuis instromen zodat bewoners ten alle tijden het object rookvrij kunnen ontvluchten.

Alcedo Adviseurs, welke in opdracht van Parteon, de brandveiligheidsvoorzieningen heeft beoordeeld, heeft ten behoeve van de uitwerking en het ontwerp van de overdrukinstallatie al in een vroeg stadium Colt ingeschakeld en samen met Ooijevaar is uiteindelijk deze installatie voorzien. 

De installatie bestaat uit:

  • Luchttoevoerventilator (run- and stand-by)
  • Toevoerkanaal
  • Aanzuigkap zodat rookvrije lucht wordt aangezogen
  • Inblaaskanaal met regelbare roosters
  • Afvoerkanalen met F600 brandgasventilatoren
  • Brandkleppen
  • Branddetectiesysteem

Deze installatie voldoet aan alle geldende criteria en regelgeving en is na realisatie voorzien van een geldig CCV inspectiecertificaat.

Project
Download case study
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions