Winkelcentrum Geesterduin, ventilatie en RWA in Winkelcentrum Geesterduin

Gezellig druk is het op een normale doordeweekse dag in Winkelcentrum Geesterduin in Castricum, echt vol is het vaak op de zaterdag. Hoe dit komt? Naast natuurlijk een divers aanbod aan winkels, voor elk wat wils, biedt de glazen overkapping een open atmosfeer en zorgt de natuurlijke ventilatie voor een prettig klimaat.

"Dat is niet altijd zo geweest.” vertelt de heer Nico Meijne, beheerder van het winkelcentrum. “Het centrum is gebouwd in de 70-er jaren en in de loop der jaren zijn er delen aangebouwd. Het eerste gebouw kende een typisch 70-er jaren stijl, met een gesloten kap. Zo rond 1985 wilde de Vereniging van Eigenaren het in zijn geheel renoveren. De hele kap is er afgehaald en er is een nieuwe transparante kap geplaatst met reflecterend glas. Dit heeft een aantal jaren goed gewerkt. Tot eind negentiger jaren. Tijden zijn veranderd en klanten stellen steeds hogere eisen aan het klimaat in én buiten de winkels. Ondanks de reflectie van het glas kon het in de zomer een oventje zijn.”

Klimaatverbetering met natuurlijke ventilatie

“We hebben destijds bij adviesbureau Caubergh Huijgen advies gevraagd hoe dit op te lossen. Aan de hand van dit advies hebben we offertes opgevraagd en uiteindelijk Colt opdracht gegeven om 10 stuks ventilatieroosters in de kap te installeren met de bedoeling het klimaat te verbeteren. We besloten deze roosters ook maar meteen aan te sluiten op de brandmeldcentrale. Als we ze toch hebben, kunnen we ze ook toepassen. In de praktijk bleek het een enorme verbetering. Ook waren we heel tevreden over hoe Colt het werk heeft aangepakt. Het is keurig aangelegd en zonder dat het winkelend publiek er last van heeft gehad.”

Gebruiksbesluit vraagt extra maatregelen

“Tot 2005 heeft het perfect gefunctioneerd. In dat jaar moest er in het kader van het gebruiksbesluit echter een gebruiksvergunning komen. Daar voldeed het centrum nog niet aan. We hebben allerlei maatregelen genomen, zoals een droge blusleiding leggen, rookcompartimenten maken, uitgangen vergroten en een RWA-systeem installeren.  Voor het RWA systeem zijn we weer in gesprek gegaan met Colt. We zijn geadviseerd door adviesbureau Save Building en zij hebben samen met Colt de RWA-berekeningen gemaakt. Het mooie was dat de bestaande 10 ventilatieluiken gebruikt konden worden in het hele systeem (deze zijn hiervoor voorzien van smeltzekeringen en persluchtcilinders). Het werd uitgebreid met 25 nieuwe jaloezie brandventilatie-eenheden.”

“Inmiddels is alles aangepast volgens de regels. 
Zowel fysiek als ook andere zaken zoals BHV-er en een ontruimingsplan. Een paar weken geleden hadden we een ontruimingsoefening met een gesimuleerde brand en het was een geweldig succes. Binnen vijf minuten was het gehele centrum leeg. Natuurlijk is onderhoud van belang. We hebben voor de installatie een onderhoudscontract bij Colt. Daarnaast controleert de deskundige die de brandmeldinstallatie onderhoudt ook regelmatig de werking van de rookluiken.” aldus de heer Meijne.

Project
Download case study
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions