Wila: Klimatisering productiehal eenvoudig terugverdiend

“De Belangrijkste reden voor klimatisering was de stabiliteit van de machines. Betekende vroeger de tijd
om de machines op te starten een enorme daling in de productiviteit, met de stabiele temperatuur
die we nu in de hal hebben gaat dit stukken sneller. Het scheelt me elke dag zo’n drie uur.” Een gesprek met de heer B. Kroeze, Director of Manufacturing and R&D bij Wila.

Productiviteit bevorderend

Productiviteit bevorderen is het motto van Wila.
In alles. “Onze gehele organisatiestructuur is daarop aangepast.”vertelt de heer Kroeze. “Intern proberen we zo efficiënt mogelijk te werken. De product- en procesontwikkelingen vormen de pijlers van het bedrijf, samen met de automatisering en robotica. Wanneer je je product zo rationeel mogelijk maakt, haal je er het meeste voordeel uit. We streven naar 7 dagen, 24 uur per dag productie. Bij één van onze producten, met een volledig geautomatiseerd proces halen we dat ook.”

Stabiele temperatuur voor precisie gereedschap

Waar plaatbewerking toegepast wordt, kent men Wila als dé leverancier van de gereedschappen voor de kantpersen. Wila levert dan ook alles wat tussen de bovenbalk en de onderbalk van de kantpers zit. Dit gebeurt in vier grote productiehallen. In de eerste drie hallen komt het ruwe materiaal binnen, worden er gereedschappen van gemaakt, worden deze gehard en gestraald. In de laatste hal, een nieuwe hal worden de gereedschappen precisie geslepen. De eerste drie hallen zijn voorzien van de Colt Tristar luchtbehandelingssystemen, in combinatie met natuurlijke ventilatie-eenheden, type EuroCo. De nieuwe hal is echter volledig geklimatiseerd met de compacte klimaatinstallatie, type Tristar Cooling met een rooftop warmtepomp. Deze zorgt voor een optimale binnenluchtkwaliteit. De heer Kroeze: “In deze hal vindt de eindbewerking plaats. Dit precisie slijpwerk ligt in het µ-bereik. De machines die hiervoor gebruikt worden zijn duur en moeten zoveel mogelijk draaien. De belangrijkste reden voor klimatisering was dan ook de stabiliteit van de machines. Vroeger kostte het een paar uur om ze op te starten, maar met de stabiele temperatuur die we nu in de hal hebben gaat dat veel sneller. Het scheelt me elke dag 3 uur. Ik kan nu de machines ’s nachts zelfs uitzetten. Dus ik zie nu al dat we het terugverdiend hebben.”

Prettige werkomstandigheden

“Natuurlijk is het een plezierige bijkomstigheid dat de mensen in een gekoelde omgeving kunnen werken. Dit en de milieuvriendelijke aspecten van de warmtepomp hebben een duidelijke rol gespeeld bij de keuze voor dit systeem. Een weloverwogen keuze, nadat we vooraf veel mogelijkheden onderzocht en referentiebezoeken afgelegd hebben.” aldus de heer Kroeze.

Wila

77 jaar geleden vestigde de heer Willemsen zich in het Gelderse Laren als dorpssmid.

Nu, drie generaties later, is de smederij van weleer uitgegroeid tot het high tech bedrijf Wila, dat gereedschappen levert aan kantpersfabrikanten over de gehele wereld en de plaatverwerkende industrie. Wila heeft hiervoor een eigen gereedschapsysteem ontwikkeld, met een gepatenteerd Safety-Click© veiligheidssysteem waarmee gereedschap in verticale richting gewisseld kan worden. De verregaande tijdsbesparing die dit oplevert, past precies in het streven van Wila naar maximale productiviteit. Zowel intern als ook in het ontwikkelen van producten waarmee de klanten dit kunnen bereiken. Momenteel werken bij Wila in Lochem zo’n 200 mensen en heeft het bedrijf bovendien een eigen vestiging in de Verenigde Staten. Standaard levert Wila een uitgebreid programma onder- en bovengereedschappen en accessoires. Daarnaast kan men bij Wila ook terecht voor de klantspecifieke gereedschappen.

Project Details
Download case study
Brochure
Projecten
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions