Zonwering met optimale benutting van warmtewinsten door middel van gelamineerde glazen Colt lamellen.

Totaal van 645 m² Shadoglass lamellen geïnstalleerd

Voor het nieuwe hoofdkantoor van de Belgische bouwgroep Van Roey, heeft Colt International een totaal van 645 m² Shadoglass lamellen geïnstalleerd. De perfecte combinatie van functionaliteit en design van de Colt Shadoglass lamellen, overtuigde zowel de opdrachtgevers als de architecten.

Het innovatieve shadingsysteem garandeert een optimale en individueel regelbare zonwering. De zonwerende capaciteiten van de lamellen ontstaan dankzij de hoog efficiënte reflectie en absorptie eigenschappen van het materiaal. Een ander voordeel is dat de directe stralingswarmte enerzijds geabsorbeerd wordt en anderzijds door convectie afgeleid wordt. Dankzij het dubbele gevel effect wordt de energie dus weg geventileerd en zorgt er dus voor dat deze niet in het gebouw komt. In de zomer heeft het gebouw hierdoor minder last van opwarming en dus een lagere koelbehoefte. Het systeem zorgt dus voor maximale warmtewering in de zomer en optimale warmtebenutting in de winter. Voor de eigenaar van het gebouw een beslissende factor. Bij het plannen van het Kantoor, in het industriegebied het Looi in de gemeente Rijkevorsel in Vlaanderen, waren milieuvriendelijkheid en energie-efficiëntie enkele zeer belangrijke ontwerpcriteria. Beiden werden door Groep Van Roey geïmplementeerd in hun nieuwe BEN-kantoor-gebouw (bijna energieneutraal).

Zonwering met optimale benutting van warmtewinsten door middel van gelamineerde glazen Colt lamellen. Zonwering met optimale benutting van warmtewinsten door middel van gelamineerde glazen Colt lamellen. Zonwering met optimale benutting van warmtewinsten door middel van gelamineerde glazen Colt lamellen. Zonwering met optimale benutting van warmtewinsten door middel van gelamineerde glazen Colt lamellen. Zonwering met optimale benutting van warmtewinsten door middel van gelamineerde glazen Colt lamellen. Zonwering met optimale benutting van warmtewinsten door middel van gelamineerde glazen Colt lamellen. Zonwering met optimale benutting van warmtewinsten door middel van gelamineerde glazen Colt lamellen. Zonwering met optimale benutting van warmtewinsten door middel van gelamineerde glazen Colt lamellen.

De glazen lamellen volgen automatisch de stand van de zon

De opdracht voor het complete gevel ontwerp van het kantoor, dat werd gebouwd op een oppervlakte van 1150 vierkante meter en dat drie verdiepingen omvat, werd toevertrouwd aan Colt International. In totaal zijn er 220 vierkante meter verticale en 425 vierkante meter horizontale glazen lamellen geïnstalleerd. De lamellen worden door elektrische motoren aangestuurd en volgen automatisch de stand van de zon. Deze automatische sturing zorgt voor een aangenaam binnenklimaat gedurende alle seizoenen en was een ander belangrijk detail dat de in de focus van de planners lag.

De filosofie van het 275 jaar oude familiebedrijf Van Roey is om ruimtes voor mensen te creëren, waar ze het comfortabel hebben en een goed werkklimaat uiterst belangrijk is. Deze visie werd maximaal omgezet en het resultaat hiervan is een prachtig nieuw hoofdkantoor waar architect Reginald Schellen voor de werknemers en klanten een gebouw met ruime, lichte en zeer aangename ruimtes gecreëerd heeft.

De glazen lamellen volgen automatisch de stand van de zon
De glazen lamellen volgen automatisch de stand van de zon

Innovatief en elegant gevel ontwerp

Het Shadoglass systeem van Colt overtuigt niet alleen door zijn functionaliteit, maar biedt ook veel mogelijkheden op het vlak van kleur en esthetische vormgeving. Het bestuur, van de Belgische bouwgroep, heeft gekozen voor een speciale stof die mee in de glazen lamellen gelamineerd werd, met name "SEFAR Architecture Vision", van het toonaangevende Zwitserse bedrijf Sefar. De stof van polyester monofilament is permanent UV-bestendig, kleurvast, weerbestendig en vuil- en waterafstotend.

Voor de verticale glazen lamellen kozen architect en opdrachtgever voor een koperkleurige behandeling, voor de  horizontale lamellen werd gekozen voor een combinatie van chroom en aluminium gekleurde stoffen. Een zeer geslaagde kleurkeuze, wat de esthetische zonweringslamellen een ​​moderne en zeer elegante uitstraling geeft. Hiernaast zorgen de koperen lamellen op de westgevel voor een prachtige reflectie en helderheid bij een ondergaande zon.

Technische Details geven de doorslag

Zonweringssysteem voldoet aan energetische eisen
Zonweringssysteem voldoet aan energetische eisen

Het systeem overtuigd ook met zijn technische details. De steunelementen van het zonweringssysteem zijn gemaakt van hoogwaardige corrosiebestendige aluminium profielen. De bevestiging aan het gebouw werd gerealiseerd door middel van in de raamprofielen geïntegreerde verbindingspunten. Hierdoor worden belangrijke koude bruggen en het wind- en water dicht afwerken van de doordringingspunten vermeden.

Voor de bevestiging van de lamellen koos de architect voor de Colt LS-2 spiderglas-houder. Dit hightech systeem benadrukt het innovatieve design van het kantoorgebouw.

Ook werd het Colt Soltronic 3 besturingssysteem geïnstalleerd. Dit decentraal opgebouwd besturingssysteem met één weerstation garandeert ten alle tijden een 100% beschaduwing van alle gevels. Een niet te onderschatten beslissingscriterium bij het ontwerp van een BEN gebouw. Naast tal van project- en productspecifieke beveiligingsfuncties, biedt dit systeem ook vele mogelijkheden om te koppelen met andere technieken. Om dit te realiseren wordt (intern bij Colt) in overleg een klantspecifieke software geschreven. Voor het kantoorgebouw van Groep Van Roey werd onder meer een Modbus koppeling gerealiseerd voor de lichtsturing in de kantoren en het automatisch sturen van de lamellen in hun nachtpositie van zodra het inbraakalarm geactiveerd wordt.

Zonweringssysteem voldoet aan energetische eisen

De Colt systemen zijn niet alleen ontworpen op de tekentafel maar zijn ook getest onder realistische omstandigheden.

Tijdens de ontwerpfase werden verschillende materialen onderzocht om toe te passen als zonwering, er werd onder meer gedacht aan aluminium en houten lamellen.

Na analyse van meerdere zonnestudies werd aangetoond dat ook glazen lamellen kunnen voldoen aan de gestelde eisen van de BEN regelgeving.

Resultaat: Het innovatieve Shadoglass systeem van Colt voldoet aan alle criteria voor een bijna energieneutraal gebouw.

Project details
 • Project: van Roey
 • Plaats: Rijkevorsel
 • Vereisten
  • Zonwering
  • Warmtewinsten
  • Beschaduwing
 • Architect: Schellen Architekten, Bonheiden
 • Colt Product: Shadoglass
 • BrochureBrochure Buitenzonwering
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions