Buitenzonwering: Shadovoltaic

Colt Shadovoltaic is een fotovoltaïsch buitenzonweringssysteem met vaste of kantelbare glazen lamellen. Het systeem is ontworpen om de warmtelast en schittering te reduceren en tegelijkertijd de natuurlijke lichtinval te optimaliseren en elektriciteit te genereren door middel van geïntegreerde fotovoltaïsche cellen.

Shadovoltaic fotovoltaïsch zonweringssysteem met lamellen
Shadovoltaic fotovoltaïsch zonweringssysteem met lamellen
Shadovoltaik Combineert de voordelen van zonwering met de opwekking van stroom
Shadovoltaik Combineert de voordelen van zonwering met de opwekking van stroom

Colt Shadovoltaic fotovoltaïsch zonweringssysteem met lamellen

  • Combineert de voordelen van zonwering met de opwekking van stroom
  • Reduceert de koellast terwijl er tegelijkertijd elektriciteit wordt gegenereerd
  • Vast of kantelbaar systeem

Net als voor de Colt Shadoglass is er zowel een vaste als beweegbare versie van de Colt Shadovoltaic beschikbaar die zowel verticaal of horizontaal voor een gevel kan worden geplaatst.

Een Shadovoltaic systeem zorgt voor een beperking van de warmtelast door straling van de zon, lagere airconditioningkosten en minder schittering terwijl tegelijkertijd de natuurlijke daglichttoetreding wordt gemaximaliseerd.

De fotovoltaïsche cellen worden geïntegreerd in het glas van de lamellen door ze aan de achterzijde van de glazen panelen te bevestigen of door ze tussen twee lagen glas te lamineren.

Shadovoltaic zonweringssystemen worden aangestuurd door lineaire aandrijfmechanismen waarmee complete gevels kunnen worden bediend. De lamellen zijn verbonden met een systeem van hefbomen en drijfstangen die zijn aangesloten op een bedieningssysteem. De lamellen kunnen onder elke hoek worden bevestigd en middels een elektromotor tot 90º worden gedraaid.

PV-cellen

De lamellen van de Shadovoltaic kunnen worden voorzien van diverse PV-cellen, afhankelijk van de specifieke ontwerpvereisten. U kunt kiezen uit 125 mm (5”) of 156 mm+ (6+”) mono- of polykristallijne zonnecellen.

De zonnecellen kunnen worden gebruikt in combinatie met een glas-tedlar laminaat of een glas-glas laminaat.  De glazen panelen zijn doorgaans volledig of half gehard, afhankelijk van de toepassing en de van toepassing zijnde nationale bouwverordening. Op speciaal verzoek zijn er ook gekleurde of zelfs transparante zonnecellen beschikbaar. Er zijn verschillende oppervlakafwerkingen en coatings beschikbaar om aan de specifieke ontwerpvereisten te voldoen.

Lameloverspanningen en draagconstructies

De lameloverspanning is afhankelijk van de structurele aspecten en het type lamel dat is geselecteerd.

Het Shadovoltaic-systeem is onder te verdelen in vier standaard systemen:

De Shadovoltaic LS-1 draait tussen de stijlen en is bedoeld voor brede overspanningen. Het systeem is voorzien van een centrale aluminium torsiebuis met lamellenhouders over de lengte van de lamel voor extra ondersteuning.

De Shadovoltaic LS-2 is voornamelijk bedoeld voor kleine overspanningen of overspanningen waarbij er regelmatig ankerpunten beschikbaar zijn. De belemmering van de glaspartijen is minimaal, waardoor de daglichtcondities worden gemaximaliseerd en het zicht naar buiten nog beter is.

De Shadovoltaic LS-3 draait tussen de stijlen en is bedoeld voor zeer brede overspanningen. De lamellen worden aan beide kopse kanten middels een aluminium klemsysteem ingeklemd.

De Shadovoltaic LS-4 is een systeem dat op de achterliggende stijl wordt gemonteerd. De besturingsmechanismen zijn geïntegreerd in de verticale stijlen en zodoende volledig aan het zicht onttrokken. Dit biedt vanaf de buitenkant een gestroomlijnde aanblik, aangezien de dragers aan de achterzijde van de lamellen worden gemonteerd.

Robuust ontwerp

Alle componenten, inclusief de dragende constructie, zijn gemaakt van een geëxtrudeerde aluminiumlegering met roestvrijstalen bevestigingen.

Aanvullende componenten

BIPV-projecten (building integrated PV) worden vaak zodanig ontworpen dat de groene stroom die door fotovoltaïsche panelen wordt gegenereerd, wordt opgenomen door het lokale elektriciteitsnet. Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, moeten er omzetters, DC/AC stroomonderbrekers en andere componenten worden geïntegreerd. Colt kan u hier over adviseren.

Werkzaamheden op de bouwplaats

De Shadovoltaic kan voorgemonteerd in modules worden geleverd om de benodigde tijd op de bouwplaats te reduceren.

Regelbare versus vaste lamellen en besturingsprogramma's

Een vast zonweringssysteem is mogelijk alleen werkelijk effectief op de zuidgevel van een gebouw.

Regelbare zonweringssystemen voor een beteren optimalisatie van de warmtestroom en lichtenergie dan vaste zonweringssystemen. Aangezien de lamellen zodanig zijn ontworpen dat ze zelfstandig de stand van de zon volgen, zorgt dit voor een optimale daglichtvoorziening terwijl tegelijkertijd het stralingsniveau tot een minimum wordt beperkt. De kans op te veel of te weinig schaduw, zoals regelmatig het geval is bij een vaste zonwering, is veel kleiner, aangezien de lamellen altijd worden gepositioneerd voor een optimale beschaduwing.

Op bewolkte dagen zullen de lichtsensoren de lamellen volledig openen zodat de bewoners altijd een goed zicht naar buiten hebben.

Een extra voordeel is dat de kantelbare Shadovoltaic-lamellen in gesloten positie extra beveiliging bieden en het warmteverlies tijdens de winter helpen reduceren.

De kantelbare Shadovoltaic lamellen kunnen 90 graden draaien. De aandrijfmechanismen worden aangestuurd op basis van astronomische gegevens om zo de stand van de zon te volgen.

Het Shadoglass-systeem wordt standaard bestuurd middels de Colt ICS 4-Link of de Soltronic. Met deze besturingssystemen kunnen de lamellen nauwkeurig worden gepositioneerd, doordat voortdurend de positie van de zon wordt berekend. Op basis hiervan en de interne temperatuur- en lichtsensoren wordt de positie van de lamellen bepaald. Het systeem kan ook op afstand worden bestuurd middels een interne modeminterface.

Ontwerpservice

Colt kan het ontwerp van een klant beoordelen en een op maat gemaakte oplossing leveren die voldoet aan alle aspecten van een project. Colt kan met steun van een ervaren technisch ondersteuningsteam vanaf de beginfasen van een project met de klant samenwerken om een esthetisch aantrekkelijk, hoogwaardig zonweringssysteem te ontwerpen.

Colt erkent het belang van creativiteit en individualiteit bij het ontwerpen van gebouwen en biedt daarom ook verschillende op maat gemaakte zonweringssystemen aan in materialen als geperforeerd aluminium, hout, terracotta aardewerk en doorzichtig acryl.

© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions