Ventilatiesysteem voor parkeergarage van overdekt winkelcentrum

Effectiviteit voorop in parkeergarageventilatie

Voor de parkeergarage onder het nieuwe overdekte winkelcentrum De Spil in Houten heeft Colt mede het brandveiligheidsconcept bepaald. Uitgangspunt was het ontwerpen van een brandveiligheidssysteem waarbij de brandweer in staat zou zijn om zelfs bij binnenkomst van de parkeergarage een brandende auto rookvrij te benaderen.

Parkeergarage met afvoerventilatoren

Om dit te bereiken, installeerde Colt een parkeergarage-ventilatiesysteem dat omkeerbaar is en dat met meerdere afvoerventilatoren (schachten) werkt. Het systeem wordt aangestuurd door een detectiesysteem dat in staat is de exacte locatie van een brand te bepalen. In geval van brand zorgen Colt Cyclone inductieventilatoren ervoor dat de rook gecontroleerd naar de afvoerventilatoren gevoerd wordt. De diameter van deze ventilatoren is ca. 2 meter. 

Alle componenten van dit systeem zijn zorgvuldig op effectiviteit uitgezocht. Er is slechts een minimaal oppervlak nodig voor de schachten, waardoor meer parkeerruimte overblijft. Bovendien worden bekabeling en apparatuur tot een minimum beperkt. De werking van dit systeem werd door adviesbureau Van Hooft aangetoond door middel van CFD (Computational Fluid Dynamics) berekeningen. 

De Cyclone is speciaal ontworpen voor de toepassing in parkeergarages. Hij vermindert de hoeveelheid verontreinigde lucht en voert bij brand de rook af. De grootste voordelen van het systeem zijn de ruimtebesparing, het geluidarme karakter en de lagere gebruikskosten.

Winkelcentrum De Spil

Het nieuwe complex van winkelcentrum De Spil, met een totaaloppervlakte van 8300 vierkante meter, opende in 2008. Nabij het winkelcentrum bevindt zich ook een bioscoop en een 45 meter hoge woontoren.

Project
Download case study
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions