Schoon, koel en energiebewust met adiabatische koeling

“Na de oprichting in 1988 is Naber Plastics groot geworden met het spuitgietwerk voor multimediaverpakkingen, zoals CD en DVDdoosjes.” vertelt Wim Naber. “Onlangs hebben we een ommezwaai gemaakt en zijn de weg in geslagen van de foodpackaging. Om hieraan een bredere invulling te geven, moesten we uitbreiden. Dit was niet wenselijk binnen de bestaande vestiging, die uit vier locaties bestaat. Dus hebben we besloten een nieuw bedrijfspand te bouwen. De nieuwe vestiging beslaat 28.000 m2,waarvan 7.500 m2 ingenomen wordt door de spuitgiethal. De hal is geschikt voor 78 spuitgietmachines en we starten nu met 52 machines.”

Enorme warmtelast met adiabatische koeling de baas

“Bij het spuitgietproces komt enorm veel warmte vrij. Kunststof wordt gesmolten op 250ºC en is nog steeds 45ºC als het uit de matrijs komt. Deze restwarmte moet naar 20ºC teruggebracht worden. Bovendien zijn ook de machines 45ºC en dus een soort kachels. Ons energieverbruik is zo’n 4.000 kW per uur en 1/3 daarvan komt vrij in de vorm van warmte. Die warmte moet weg gekoeld worden. Met airconditioning is dit niet te doen, dat zou torenhoge energiekosten met zich meebrengen. Met adiabatische koeling is het wel een haalbare zaak. We hebben aan de hand van het vermogen van de systemen het geheel doorberekend en zijn tot de conclusie gekomen dat het zal lukken. In de winter wordt de warmte hergebruikt om de magazijnen te verwarmen.”

Het Colt systeem - natuurlijke ventilatie en adiabatische koeling

Colt installeerde in de nieuwe spuitgiethal een totaalconcept, bestaande uit natuurlijke ventilatie, type WC O en adiabatische koeling, type CoolStream All Seasons. Dit concept zorgt voor een acceptabele temperatuur in de werkgebieden, veroorzaakt geen tocht en houdt de exploitatiekosten laag. Het systeem is zo ontworpen dat de kraanbaan over de gehele breedte geen belemmering vormt. Het optimale inblaaspatroon van de lucht werd door Colt Technology met behulp van CFD (Computational Fluid Dynamics) een simulatietechniek, onderzocht. Het concept voldoet aan de strenge normen voor de voedingsmiddelenindustrie.

Simulatie biedt zekerheid

Wim Naber: “De lucht moet niet alleen gekoeld worden, maar er moet ook overdruk in de hal zijn. We voldoen aan de ISO 22000 voor voedselgerelateerde producten, dus de hal moet schoon zijn en blijven. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar de luchtdruk. Hoe moet de lucht stromen om het systeem goed te laten functioneren? Colt kon wat men adviseerde ook simuleren en dat gaf een stuk zekerheid. We hebben verschillende systemen bekeken en de Colt oplossing bleek de betere oplossing.”

Naber Plastics: klaar voor duurzaam geproduceerde foodpackaging

Als toonaangevend spuitgietbedrijf met een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van 30.000 ton kunststof is Naber Plastics zeker geen nieuwkomer in de markt, maar met de nieuwe productiehal is het bedrijf wel duidelijk een andere weg ingeslagen. Het is nu klaar om op grote schaal duurzaam geproduceerde verpakkingen voor de
voedingsmiddelenindustrie te leveren. Zoals bijvoorbeeld margarinebakjes, saladebakjes, yoghurtverpakkingen en andere massaartikelen. In de nieuwe vestiging wordt gewerkt onder de ISO 14001 norm voor milieumanagement en zal de ISO 22000 voor foodpackaging geïmplementeerd worden. In de praktijk betekent dit dat op alle niveaus de hoogste voorzieningen zijn getroffen om te voldoen aan de hygiëne-eisen en rekening wordt gehouden met het milieu. Zo zal bijvoorbeeld het personeel enkel door een sluis de werkruimte kunnen betreden, moet men verplicht handen wassen en een haarnetje dragen en zullen vloeren en wanden absoluut stofvrij zijn. Alle machines zijn of vol elektrisch of hybride om energie te besparen, toiletten worden met regenwater doorgespoeld, het klimaatsysteem heeft een laag energieverbruik en productieafval wordt voor 100% gerecycled. De gehele voedingsmiddelenindustrie, van Noord-
Frankrijk tot en met het Ruhrgebied in Duitsland kan bij Naber Plastics terecht voor de ontwikkeling en/of productie van haar verpakkingen en disposables.

Project Details
Download case study
Projecten
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions