Adiabatische koeling past binnen duurzame visie Moderna

Sinds het pand van Moderna Textielservice in Gramsbergen in oktober 2013 volledig door brand werd verwoest, is alles op alles gezet om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Medewerkers, collega-wasserijen, mensen en bedrijven in de omgeving, samen werden de schouders eronder gezet om te blijven draaien.  “Veel bedrijven redden het niet om na een brand de continuïteit te waarborgen en daardoor overleven ze het uiteindelijk niet.“ vertelt Gert Stroeve. “Daarom hebben wij meteen de volgende ochtend gezorgd dat onze chauffeurs weer de weg op gingen en dat de medewerkers op diverse werkplekken aan de slag konden. Direct na de brand besloten we om door te gaan én om binnen één jaar ons nieuwe pand te openen.” Een doel dat niet alleen om doorzettingsvermogen en creativiteit vraagt maar ook een tomeloze inzet. “De start was het bepalen van de nieuwe locatie omdat het saneren van de grond in Gramsbergen te lang zou duren. In Hardenberg konden we in goed overleg met de gemeente op een A-locatie grond krijgen. Vervolgens hebben we de architect opdracht gegeven een nieuw pand te tekenen waarbij vooral aandacht gegeven is aan de logistiek, de looplijnen en aan het apart houden van de verschillende afdelingen. Dat laatste biedt namelijk de mogelijkheid om iedere afdeling te monitoren op verbruik van water, elektriciteit etc.  Aan al onze leveranciers en bouwbedrijven hebben we de deadline van één jaar gesteld. Zelf hebben we in ijltempo een hele tour door Europa gemaakt om ons op de hoogte te stellen van de nieuwste ontwikkelingen voor wasserijen. Een nieuw pand zet je neer voor de komende 20 tot 30 jaar en ook het machinepark hierin moet up to date zijn.”

Duurzame wasserij

Op de vraag wat het grote verschil is met het oude pand, antwoord Gert Stroeve “De nieuwe wasserij is stoomloos. Dat bespaart enorm veel energie ten opzichte van traditionele stoom gedreven wasserijen. Bovendien worden de energie en restwarmte hergebruikt en wordt het water voorverwarmd via zonnecollectoren op het dak. De restwarmte kan tevens worden ingezet om het gebouw te verwarmen middels vloerverwarming. Daarmee is Moderna een van de meest vooruitstrevende wasserijen in haar soort.”  People, Planet, Profit was het uitgangspunt voor de nieuwe wasserij. Maar dan wel op de Moderna manier waar People vertaald wordt in het centraal stellen van de mens, Planet respect voor de omgeving en het milieu betekent en Profit het bestaansrecht is. Een duurzaamheidsvisie die tot in detail uitgewerkt is in zowel de processen als het nieuwe pand. “Wij zijn een ‘mensenbedrijf’ en voor ons zijn dit investeringen in onze mensen en in onze toekomst.”


Optimale klimaatbeheersing

“Om ook in de hallen een goede werkplek te creëren waar je plezierig werkt, zul je frisse lucht binnen moeten brengen. We wisten heel goed wat we niet wilden. Die grote luchtbehandelingskasten op het dak wilden we niet. En net zo min wilden we luchtzakken. We wassen ze graag maar in onze hallen beperken ze het zicht. We hadden echter wel koeling nodig voor de mensen, want als je niets doet, kan de temperatuur bovenin wel oplopen to 40-45 C. Traditionele koeling met airconditioners is echter onbetaalbaar voor hallen met deze afmetingen. De adiabatische koeling die Colt voorstelde past wel. Mijn zwagers (mededirecteuren van Moderna, red.) schrokken even toen ze de kolommen met plenums zagen. Maar ze passen nu helemaal in het geheel en we hebben er veel baat bij. We hebben gekozen voor de All Seasons uitvoering. Dat betekent dat het systeem ’s zomer koelt en in de winter de warmte van boven naar beneden terugvoert. Zo levert het een extra bijdrage aan de energiebesparing.” Het systeem werd geïnstalleerd door Morrenhof-Jansen uit Dalfsen. Colt International zorgde voor ontwerp, engineering, levering en inbedrijfstelling.

Breeam

Moderna wil de meest duurzame wasserij in haar soort zijn. Daarvoor is flink geïnvesteerd in zowel installatietechnische als bouwkundige maatregelen. De productie vindt plaats vanuit een energieneutraal pand. Moderna streeft er naar om in augustus Breeam niveau Excellent met vier sterren te behalen.
“Een jaar lang keuzes maken, de ene beslissing na de andere nemen, was natuurlijk soms bijzonder vermoeiend. Maar ik ben blij met alle keuzes en de meerwaarde die het nu oplevert. Zo komen door de nieuwe machines nu ook leuke nieuwe kansen op ons pad. Het heeft ons een gebouw opgeleverd dat klaar is voor de toekomst.” aldus Gert Stroeve.

Moderna Textielservice: onderscheidend in dienstverlening

Moderna Textielservice: onderscheidend in dienstverlening

Moderna Textielservice werd in 1964 opgericht en is in haar vijftigjarig bestaan uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven in de branche in Nederland. Moderna biedt een totaalpakket aan producten op het gebied van bedrijfskleding, horecalinnen, sanitaire hygiëne, schoonloopmatten, veiligheidsschoenen en PBM artikelen. Tot de diensten behoren de verkoop, verhuur en reiniging van textiel, matten en handdoekrollen, stomerijservice, inlegservice en kledingreparatie. Alles in één one-stop-shopping.
Het nieuwe gebouw huisvest de nieuwe wasserij, stomerij, distributiecentrum en kantoren van Moderna. Het bestaat uit vijf aaneengeschakelde hallen voor wasserijen, stomerij, magazijn en distributie. Met op twee verdiepingen kantoren. Het totale gebouw is ca. 9.545 m2. Samen met de vestiging in Middenbeemster biedt Moderna werk aan zo’n 260 medewerkers.

Project Details
Download case study
Projecten
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions