Kop van Zuid 'Alles in een hand werkt het best'

Op drie lagen parkeren in de grond, vraagt om een goed ontworpen ventilatiesysteem. Colt installeerde bij de Kop van Zuid de ventilatie, rookgasafvoer, CO en LPG detectie, de aansturing, de brandmeldinstallatie, verzorgde het PVE en onderhield de contacten met de brandweer. “Dit hebben we zo afgesproken om het over zo min mogelijk schijven te laten lopen. Dat werkt het beste.” vertelt de heer Jan Sikkenga, projectleider van dit project bij Harwig.

Harwig BV is al ruim 100 jaar een toonaangevende totaalinstallateur in de noordelijke regio van Nederland. Het bedrijf is in de laatste jaren flink gegroeid en is met zo’n 200 medewerkers ook een van de grootste. Vanuit de drie vestigingen in Emmen, Almere en Groningen houdt Harwig zich bezig met het ontwerpen, uitvoeren, onderhouden en beheren van technische installaties. Niet alleen standaard klussen maar ook zeer specialistische en interessante opdrachten worden bij Harwig ondergebracht. Zoals scholen, kantoren, industrie en projecten in de gezondheidszorg. Zo is Harwig bijvoorbeeld ook de huisinstallateur van het Emmens ziekenhuis. Het lukt Harwig keer op keer goed te concurreren met grote consortia omdat het bedrijf bij aanbestedingen een gunstige prijs kan neerleggen en daarnaast een extra stukje kwaliteit biedt.

Op het terrein van het Scheper Ziekenhuis in Emmen verrees een nieuw multifunctioneel gezondheidscentrum: De Kop van Zuid. Een verzamelgebouw in de zorg met tal van voorzieningen zoals een zorghotel, een tandartsenpraktijk en een bistro. Wie verzorging nodig heeft en bijvoorbeeld toch eens op vakantie wil, kan hier terecht. Om voldoende parkeerruimte voor alle bezoekers te creëren werd het gebouw voorzien van een drie verdiepingen tellende parkeergarage onder de grond. Totaalinstallateur Harwig gaf hiervoor de opdracht aan Colt.

De heer Sikkenga: “Het gebouw is ontworpen door een investeringsmaatschappij en vervolgens verhuurd aan het Scheper Ziekenhuis. Het is een groot complex met drie verdiepingen in de grond en daarboven nog vier verdiepingen met zorgvoorzieningen. Een nieuw concept. En natuurlijk gaat in een modern gebouw als dit de nodige aandacht naar innovatieve technieken. Zo bestaat de verlichting in het zorghotel geheel uit led-verlichting en is het hele pand voorzien van elektrische warmtepompen. Als totaalinstallateur kreeg Harwig de verantwoording over de complete technische installatie van het complex.”

Geen spijt

“Voor de parkeergarages in de kelder hebben we het complete pakket van rookgasafvoer, CO en LPG detectie, sturing en de brandmeldinstallatie bij Colt neergelegd. En daar hebben we geen spijt van gehad. De installatie werkt goed. Colt heeft de contacten met de brandweer onderhouden, het Programma van Eisen verzorgd. Ook de test met de brandweer afgehandeld en een rookproef gedaan die binnen de norm bleef. Daarbij kwam dat de planning door verschillende omstandigheden nogal eens verschoof en Colt heeft zich daar steeds keurig aan aangepast. Kortom, we hebben plezierig samengewerkt.” aldus de heer Sikkenga.

CFD-simulatie en rookproef

Vanwege het totale oppervlak van de parkeergarage heeft Colt in het voortraject met behulp van CFD (Computational Fluid Dynamics) het rookstromingsgedrag onderzocht. Advies en CFD-rapportage zijn verstrekt voor het verkrijgen van een acceptabel brandveiligheidsniveau. Daarnaast heeft Colt als alternatief voor een “full scale brandtest” in overleg met de brandweer een koude rookproef uitgevoerd op de onderste parkeerlaag. Met CFD werd onderzocht wat bij een koude rookproef de tijdspanne is om, met behulp van het Colt ventilatiesysteem, een rookvrije garage te verkrijgen. Er was een grote gelijkenis tussen de praktijktest en de simulatie, wat een voldoende solide basis was voor acceptatie van het systeem.

Project
Download case study
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions