Verkoeling op maat voor Kievit

Kievit is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van ingrediënten in poedervorm voor de voedingsmiddelenindustrie. Deze ingrediënten worden door de grote voedingsmiddelenproducenten gebruikt in bakkerijgrondstoffen, desserts,

ijs, instantdranken, soepen en sauzen, vlees, gezondheidsvoeding en chocolade. Hierdoor zal iedere consument in het dagelijks leven regelmatig producten van Kievit eten, zonder het zelf te weten.

Kievit werd al meer dan 100 jaar geleden opgericht in Numansdorp. 25 jaar geleden verhuisde het bedrijf naar Meppel waar in 1 gebouwtoren begonnen werd met de productie van kalvermelkpoeder. In de 80-er jaren werd de eerste filtermat geïnstalleerd waarmee het mogelijk werd om hoogvette producten te sproeidrogen. In de 90-er jaren volgden nog twee filtermatten. Inmiddels is het bedrijf geëvolueerd van producent van kalvermelk tot een expert in het produceren van hoogwaardige voedingsmiddelen. Kievit is nu wereldwijd dé specialist in het encapsuleren van vetstoffen in poedervorm.

Wat is de invloed op het proces, op de ergonomie en op de bacteriologie? Drie factoren van doorslaggevende betekenis voor de keuze van een ventilatie-en conditioneringsconcept. Zeker als producent van ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie moet aan de allerhoogste eisen worden voldaan. We hebben een gesprek met Project Engineer Ing. Henk van der Schoot, van het begin af aan verantwoordelijk voor dit project.

Bij Kievit in Meppel worden voor de voedingsmiddelenindustrie ingrediënten in poedervorm geproduceerd. “Dit gebeurt in vier grote torens die de hele dag bezig zijn met drogen.” vertelt Van der Schoot. “Voor het drogen van poeders zijn speciale droogtorens nodig, die werken op hete lucht. Hierdoor wordt het in de gebouwen vreselijk warm. In de zomer kon het op de bovenste verdieping wel 51°C worden. Terwijl er af en toe toch mensen moesten werken. Dat kon natuurlijk niet, dat is té warm. Daarom hebben we Colt uitgenodigd met de vraag of er wat verkoeling kon worden gebracht. Bovendien verouderde de apparatuur en bekabeling in de gebouwen zeer snel. Een technische factor die ook een rol heeft gespeeld bij de beslissing de ruimten te conditioneren. We hebben een eisenpakket opgesteld en Colt heeft vervolgens onderzoek gedaan en enkele presentaties gegeven die door een grote interne vertegenwoordiging zijn bijgewoond. Onder andere om vast te stellen wat de invloed van het Colt systeem zou zijn op het proces, de ergonomie en de bacteriologie.”

Ieder gebouw een concept op maat

Van der Schoot: “We hebben Colt opdracht gegeven verschillende bedrijfsgebouwen te voorzien van ventilatie of conditionering. We wilden ventilatie in twee torengebouwen, conditionering van de verpakkingsruimte en conditionering van de nieuwe besturingsruimte (MCC gecombineerd).”

De Colt installatie:

  1. Torengebouwen
    De torengebouwen voorzag Colt van een viertal grote luchtbehandelingskasten, waarmee verse lucht naar de werkplekken kan worden gebracht en warme lucht wordt afgevoerd.

  2. Besturingsruimte
    In de nieuwe besturingsruimte en bedieningskamer zorgt een Colt warmtepompsysteem voor zowel koeling als verwarming naar wens.

  3. Verpakkingsruimte
    De eisen voor deze ruimte waren zeer hoog. Van der Schoot: “Temperatuur en luchtvochtigheid zijn hier zeer belangrijk. Het moet altijd 20°C zijn en de RV mag maximaal 50 % bedragen. Bovendien moet de filtratie hoog zijn.” Het geïnstalleerde Colt systeem zorgt voor koudwater koeling, heet water verwarming, ontvochtiging en ventilatie. Het heeft een capaciteit van 7000 m3/h plus extra afvoer. Het is voorzien van drie filtratiesoorten: voorfiltratie G4, filtratie F9 en ingericht voor HEPA-filtratie in de toekomst. Een onderdeel heeft Colt reeds voorzien van HEPA-filtratie.

Van der Schoot vult aan: “De lucht wordt met een textiele luchtslang verdeeld, wat inhoudt dat veel vermogen binnen gebracht kan worden terwijl het comfort gehandhaafd blijft. Bovendien is zo’n slang geen voedingsbodem voor bacteriën. Wel wordt hij regelmatig uitgewisseld. Het overige kanaalwerk in de verschillende ruimten is van RVS, zelfs de ophangbeugels. Alles zo glad mogelijk om verontreinigingen te voorkomen. De verpakkingsruimte en droogtorens staan op overdruk. Hiermee wordt voorkomen dat vuil van buiten naar binnen kan komen.

Project Details
Download case study
Projecten
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions