Kepser Pro Metaal: Werken in een schone omgeving

Een productiehal vrij van lasdamp en omgevingsstof. Daarnaast voorzien van koeling om ook in de zomermaanden in een prettig klimaat te werken. Chris Kepser, directeur van Kepser Pro-Metaal kiest voor zijn mensen. “Bovendien kan ik meetbaar aantonen dat het de investering waard is.”

Wanneer we op een van de warmste zomerdagen van dit jaar een rondleiding krijgen door de productiehallen van Kepser Pro-Metaal valt direct op hoe aangenaam koel en schoon het binnen is. Zelfs op die plaatsen waar volop gelast wordt, is de lucht lekker fris. Van de 10.000 m2 productiehallen bestaat een deel al meer dan 50 jaar en is sinds de 80er jaren voorzien van heaters. “In 2007 hebben we besloten er 2700 m2 aan te bouwen.” vertelt de heer Kepser. Met in ons achterhoofd de nieuwe stofnorm die in 2010 van kracht wordt, hebben we besloten om met Colt te gaan praten.”

Aantoonbaar de investering waard

De heer Kepser: “In die tijd was er al een tekort aan vakmensen. Dan is het belangrijk om het voor de mensen aantrekkelijk te maken om bij jou te (blijven) werken. Een prettig klimaat draagt daar aan bij. Reden voor ons om zowel een aanbieding aan te vragen voor de verwarming van de 2700 m2 nieuwbouw, als voor de vervanging van de systemen in de bestaande hallen, als ook voor de benodigde installatie om te voldoen aan de toekomstige stofnorm en tot slot zelfs voor koeling in de hallen. Uiteindelijk hebben we besloten voor het gehele project te gaan. Een grote investering. Ik kan echter meetbaar aantonen dat het de investering waard is. We maken hier o.a. onderdelen met een repeterend karakter. Voorheen zagen we op dagen met hoogzomertemperaturen een productieverlies van ongeveer 40 %. Via google heb ik uitgezocht welke dagen dat precies waren en zo heb ik vergelijkingen kunnen maken. Nu zien we dat ook met hoge temperaturen de productiestroom gelijk blijft. Als het buiten 26º is, blijft het binnen enkele graden lager.

CoolStreams Schoon wit overhemd

“Ook het stofniveau in de hallen is duidelijk verbeterd. Om te bewijzen dat de metaal een schone industrie is, trek ik iedere dag demonstratief een wit overhemd aan. Vroeger was de boord binnenin op het einde van de dag zwart van het stof, nu is er bijna niets meer te zien. Zowel de lasdamp als de omgevingsstof zijn weg en dat levert een schone omgeving op. Dat is vooral goed voor onze mensen en we voldoen daarmee ook aan alle arbo voorschriften.”

Het Colt Concept

Colt installeerde bij Kepser een totaalconcept voor de verschillende productiehallen.
Het concept bestaat uit meerdere Colt Klimaatstraten, CoolStreams (adiabatische koeling), natuurlijke en mechanische ventilatie-eenheden. Deze systemen zijn op elkaar afgestemd en zorgen zo ieder seizoen voor een optimale verwarming, ventilatie en koeling in de hallen. De regeling is op basis van ruimtetemperatuur. Afhankelijk van de luchtverontreiniging in de ruimte (lasrook) wordt meer of minder geventileerd met instandhouding van de ruimtetemperatuur. Ook dit gaat automatisch. De bestaande heaters en stralingsverwarmingssystemen zijn gehandhaafd en in het concept opgenomen.

Kepser Pro-Metaal

Als toeleverancier van onderdelen tot complete modules aan de grote OEM-ers (Original Equipment Manufacturers) is Kepser Pro-Metaal een allround bedrijf op het gebied van plaat- en constructiewerk. Voor bedrijven zoals Vanderlande Industries en Bosch Rexroth is Kepser een dienstbaar toeleverancier die op tekening van de klant de producten maakt. Voor Vanderlanden zijn dit bijvoorbeeld de complete distributiebanen en liften voor hun logistieke systemen, voor Bosch Rexroth wavemakers voor laboratoria. Specialistisch werk, waarbij Kepser niet alleen het plaatwerk en aanverwant profielwerk, maar ook de engineering en assemblage voor haar rekening neemt. Overige specialismen zijn o.a. hoogwaardige staalsoorten, drukvaten en hittebestendige materialen.

Kepser heeft in de meer dan 50 jaar van haar bestaan een goede naam weten op te bouwen binnen haar vakgebied. Het bedrijf heeft een gestage groei doorgemaakt en telt inmiddels zo’n 75 medewerkers.

Project Details
Download case study
Projecten
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions