Plasmatechniek met adiabatische koeling: stofreductie en fris werkklimaat!

Kasteel Metaal is een constructiebedrijf waar klassiek vakmanschap en een moderne geautomatiseerde werkvloer hand in hand gaan. Voor iedere discipline; van klassiek plaatwerk tot lasersnijden op de 0,05 mm nauwkeurig. Het bedrijf is gevestigd in Zoeterwoude Rijndijk, grenzend aan de meubelboulevard en op een steenworp afstand van een woonwijk. Een locatie die om extra zorgvuldigheid vraagt wat betreft geluid- en stofemissie. “We zijn een productiebedrijf en moeten er voor zorgen dat mensen zo min mogelijk last van ons hebben.” vertelt directeur John Kasteel. “Het pand stamt uit 1978 en de laatste jaren hebben we het totaal vernieuwd. We hebben geïnnoveerd en geautomatiseerd om efficiënter, productiever en schoner te produceren. Het pand is nu goed geïsoleerd; de lichtkoepels zijn extra geïsoleerd waardoor warmte/kou buitengehouden en geluid binnengehouden wordt; overal dubbelglas; led-verlichting buiten en in alle kantoren hoog frequent en werkplek gestuurd; en last but not least hebben we een duurzaam klimaatsysteem in de productie geïnstalleerd. Dit levert een enorme energiebesparing op, maar vooral ook een aangename werkomgeving.”

Stof en lasrook afhankelijk klimaatsysteem

Aan de Mac-waarden en milieu-eisen voldoen is één, state of the art is echter om dit te doen met een energiezuinige installatie. Zeker bij Kasteel Metaal waar de directie duurzaamheid en een prettig werkklimaat hoog in het vaandel heeft. Kasteel: “De technieken zijn de laatste jaren veranderd en een optimalisatie van het klimaatsysteem in de productiehal levert een enorme energiebesparing (vooral gas) op. Dit is vooral interessant in de winter. Het oude systeem ververste de lucht in de hal 5 x per uur en voerde daarmee ook  alle warme lucht naar buiten af. Colt International leverde een nieuw systeem dat rekening houdt met de bedrijfsomstandigheden en anticipeert op de hoeveelheid lasrook die vrijkomt. Stofmelders houden de concentratie in de gaten en ook de werknemers kunnen op displays zelf zien hoe hoog de waardes zijn. In de zomer stapelt de warmte zich in de hal op omdat we aan de voorkant geen openingen kunnen aanbrengen. Omdat betere werkomstandigheden bijdragen aan een duurzame productieomgeving lieten we Colt adiabatische koeling installeren. Energiezuinige koeling met een aangename inblaastemperatuur. ”

Pilot: Stofreductie door middel van ionisatie

In het ventilatiesysteem heeft Colt als pilot een unieke nieuwe techniek geïntegreerd: koude oxidatie, ook wel niet thermisch plasma genoemd. Deze techniek ioniseert zuurstof moleculen in de lucht. Die moleculen gaan een reactie aan met verontreinigingen in de ruimte. Dat levert een aantal voordelen op:

  1. Gassen die in de ruimte vrijkomen worden afgebroken
  2. Stofreductie (lasstoffen worden geclusterd, clusters worden zwaar en vallen op de grond)
  3. Chroom 6 (de meest giftige stof uit RVS) wordt afgebroken.

Met andere woorden het zorgt voor een schoon binnenklimaat. En hoe schoner het binnenklimaat, hoe minder de noodzaak om te ventileren, wat direct weer energiebesparing oplevert. De plasmatechniek zelf heeft extreem lage verbruikskosten. In totaal bij Kasteel slechts 240 Watt (nog minder dan een Senseo apparaat). Colt voert bij Kasteel online permanent metingen uit en houdt de grenswaarden in te gaten.

Groen Hart

Niet alleen ligt het bedrijf midden in het Groene Hart van Nederland, ook de directeur John Kasteel is een bevlogen man op het gebied van groene initiatieven. Hij investeerde veel in de renovatie van het gebouw. Om energie te besparen, maar vooral ook om de mensen een prettige werkomgeving te bieden. Zo liet hij bijvoorbeeld letterlijk afbeeldingen van de natuur uit de omgeving binnen op muren en wanden plaatsen en liet hij de kantinetafels in appeltjesgroen uitvoeren. Hij is een groot voorstander van werken volgens het 5 S-systeem. “Je kunt wel stellen dat het mijn passie is om te zorgen voor een opgeruimde en veilige werkplek. Ik hou van netjes, zo ben ik opgevoed. Een goede werkomgeving levert een belangrijke bijdrage aan het dagelijkse plezier in het werk en het is mijn verantwoordelijkheid dit voor de medewerkers te faciliteren en ze te ontzorgen.” Een man met een groen hart.

Kasteel Metaal bestaat dit jaar 85 jaar. Het bedrijf werd in 1928 opgericht door de grootvader van de huidige directeur John Kasteel. Er werken 62 mensen in vaste dienst en tussen de 10 en 15 mensen op contractbasis.

Project Details
Projecten
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions