Karwei Apeldoorn: "Een prettige omgeving voor klanten en medewerkers!"

Karwei in Apeldoorn is met 7000m² oppervlakte veruit de grootste Karwei bouwmarkt in het land.
In deze 9,2 meter hoge bouwmarkt is veel aandacht besteed aan het creëren van een prettige sfeer, die bepalend is voor het gedrag van zowel de klanten als de mede-werkers. Een gesprek met Jan Kodden, de vestigingsmanager.

 

Juli 2006. De tweede hittegolf van het jaar is een feit. Al dagenlang worden temperaturen tussen de 32 en 35°C gemeten. Het zilvergrijze gebouw van Karwei in Apeldoorn zindert in de middagzon. Eenmaal binnen blijkt het echter aangenaam vertoeven. "Het probleem bij alle platte gebouwen, dus ook bouw-markten, is dat ze extreem warm zijn." vertelt de heer Kodden. "Daar komt de verlichting nog bij.

De honderden lampen die de hal verlichten plus de modellen voor de verkoop geven enorm veel warmte af. Zoveel zelfs dat in de winter nauwelijks verwarming nodig is. 
Het Colt systeem voert hier in Apeldoorn de warmte af en we beginnen 's ochtends met een prettige temperatuur. Gisterochtend, bijvoorbeeld, begonnen we met 23°C en 's avonds om negen uur was dat opgelopen tot 28°C."

STRATEGISCHE KEUZE 

Colt ontwierp voor Karwei een concept dat de Colt Klimaatstraat combineert met het Rook- en Warmte-Afvoer (RWA) systeem. De Klimaatstraat is een ventilatiesysteem dat direct onder het dak gemonteerd wordt en unieke efficiënte mogelijkheden voor (verwarmde) luchttoevoer biedt.
Het RWA-systeem bestaat uit 42 gecertificeerde rookluiken. De heer Kodden: "We wisten vooraf dat in een hoog gebouw zoals dit hetzij sprinklers hetzij rookluiken zouden moeten. Oorspronkelijk zijn de luiken dan ook bedoeld om te voldoen aan de brandpreventieverplichtingen. Maar we maken er ook op een prettige manier gebruik van voor de dagelijkse ventilatie. Voor die luiken is een plan gemaakt waardoor ze op strategische punten open gaan. Het klimaatsysteem creëert een overdruk.
's Nachts wordt koele lucht naar binnen geventileerd en door de overdruk wordt de warme lucht door de rookluiken naar buiten afgevoerd. Een natuurlijke principe dat altijd werkt, behalve als de luchtvochtigheid zo hoog is dat de warme lucht niet meer stijgt."

TEMPERATUUR AANGENAAM EN BEHEERSBAAR

De heer Kodden: "Voor de start van de nieuwbouw zijn we in contact gekomen met Colt. Airco is voor een bouwmarkt als deze niet te betalen en kost bovendien enorm veel energie. De temperatuur moest echter wel aangenaam en beheersbaar zijn. Na enkele referentie-bezoeken waar we de effecten van het Colt systeem in de winkel konden merken, hebben we hiervoor gekozen. En we zijn content met dit systeem. Het inregelen heeft wat tijd gekost, maar functioneert nu goed. Hierdoor hebben we een prettige omgeving gecreëerd zowel voor onze mensen als voor onze klanten."

Project
Download case study
© 2018 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions