Klimatisering in de agrofood branche

De agrofood branche is harder dan ooit in beweging. Dit brengt bepaalde klimaat uitdagingen met zich mee en vraagt om duurzame en innovatieve op maat oplossingen.

Ontwikkelingen en trends

Er vinden veel ontwikkelingen plaats in de verwerkingswereld van landbouwproducten als aardappelen, uien, gewassen, eieren, maar ook bij de productie van kippen, varkens en rund. Actuele trends zijn onder andere dat er op grotere schaal, beter, duurzamer en ook meer biologisch geproduceerd dient te worden om onder andere aan onze welvaartsstijging en de vraag naar meer biologische geproduceerde en verwerkte producten te voldoen.

Dit betekent onder andere het volgende voor de verwerkingsindustrie:

  • Het gebruik van minder bestrijdings- en conserveringsmiddelen
  • Het hergebruiken van grondstoffen
  • Het voldoen aan voorwaarden omtrent biologische verwerking en productie
  • Slimme aanpassingen voor opschaling

Werken met minder conserveringsmiddelen

Het is natuurlijk een erg mooi streven (en inmiddels meer en meer een vereiste) om met minder bestrijdings- en conserveringsmiddelen te werken, maar in de praktijk vraagt dit om slimme aanpassing en een zuiver en gesloten systeem voor de verwerking / productie tot en met aan de verpakking van een product. Namelijk: wanneer er minder aan bestrijding / conservering wordt gedaan zal er op ander vlak flink bijgesprongen moeten worden om contaminatie te voorkomen en de kwaliteit en houdbaarheid van een product te waarborgen. Immers dient nog steeds de tht (tenminste houdbaar tot) datum behaald te worden. En dat zonder makkelijk in te schakelen hulp als bestrijdings- / conserveringsmiddelen.

Het agrofood kenniscentrum

Nederland doet het op het gebied van verduurzaming, het meegaan met de biologische trend en met het op een juiste manier opschalen van de productie om aan de groeiende vraag te voldoen, over het algemeen erg goed. Ons agrofood kenniscentrum is dan ook wereldwijde marktleider in het duurzaam verwerken van agrofood en heeft zowel nationaal als internationaal veel ervaring met het verduurzamen, biologisch maken en het opschalen van de verwerking en productie bij diverse agrofood verwerkers / productiebedrijven.

Praktijktoepassing champignon optelers:

De grootste leverancier van champignon substraten heeft vanuit Colt een champignon optelers project geleid waarbij substraten (dekbodems), geproduceerd uit paardenmest, voorgekweekt worden en van waaruit champignons kunnen worden geteeld. Deze voorgekweekte bodems worden een stukje opgekweekt bij de leverancier van champignon substraten en gaan als ze gereed zijn naar de individuele champignon telers.
Op een gemiddelde zomerdag ontstond het probleem dat de voedingsbodem te warm werd waardoor de kiem niet goed ontkiemde en te lang in rustfase bleef. De voedingsbodem kwam hieronder in aanzienlijk lagere kwaliteit terecht bij de kwekers, waardoor zij hier vervolgens een significant lager rendement uit konden halen.
De oplossing die Colt hiervoor heeft aangedragen is het met behulp van adiabatische koeling de temperatuur van de dekbodems standaard op 25 graden te houden, waardoor de kiem zich goed kon ontwikkelen en vervolgens als volwaardig ontwikkelde kiem naar de champignon teler gebracht kon worden. Hiermee is een 11% rendementsverbetering behaald door de teler. En heeft daarmee de investering meerdere malen terugverdiend.

 

Kamp jij met een soortgelijk probleem, of wil jij opschalen, verduurzamen of meer rendement op jouw productie / verwerking?

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina’s worden weergegeven. Door op ‘Accepteren en doorgaan’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van cookies (noodzakelijke, statistieken, marketing) zoals omschreven in ons privacybeleid. Je kunt ook met .