Hotel Uniqa Tower - Individuele klimaatregeling met duurzame warmtepomptechniek voor hotel en winkelcentrum

Verzekeringsmaatschappij Uniqa heeft vlak naast de vestiging in Wenen een hotel-torenflat met winkelcentrum gebouwd. Colt kreeg de opdracht voor de individuele klimaatregeling voor het gebouw, het hotelgedeelte en het winkelcentrum.

Hotel Uniqa Tower - Individuele klimaatregeling
Hotel Uniqa Tower - Individuele klimaatregeling

De vraag: Energiezuinig, geluidsarm en duurzaam. Koeling & verwarming voor hotel en winkels

De Colt oplossing: Klimaatregeling door gebouwbuffering en warmtepomptechniek

Individuele klimaatregeling met duurzame warmtepomptechniek voor hotel en winkelcentrum

Verzekeringsmaatschappij Uniqa heeft vlak naast de vestiging in Wenen een hotel-torenflat met winkelcentrum gebouwd. Colt kreeg de opdracht voor de individuele klimaatregeling voor het gebouw, het hotelgedeelte en het winkelcentrum.

Individuele klimaatregeling voor elke hotel kamer

Het gebouw bestaat uit een sokkelconstructie met benedenverdieping en 5 bovenverdiepingen en wordt als winkelcentrum gebruikt. Daarboven strekt zich een toren uit van de 6de tot de 18de verdieping. Hier bevindt zich het hotel. Het gebouw is 75m hoog. Het hotel beschikt over 182 kamers en suites. Voor de klimaatregeling van het hotel en winkels wordt gebruik gemaakt van Colt Caloris® Hybrid klimaatconcept.

Verwarmen en koelen met energierecuperatie - Werkwijze Colt Caloris®

Het primaire energieverbruik voor verwarmen en tegelijkertijd koelen is vermeden door een simpele oplossing. Een waterkringloop van neutrale temperatuur (16-28°C) koppelt de thermische opslagcapaciteiten van de gebouwconstructie, de fundatie en wanden van de 4-laagse ondergrondse parkeergarage, direct aan alle 286 lokale warmtepompen. Deze zorgen voor een optimale (her-)benutting en klimatiseren alle ruimten, hotelkamers, panoramarestaurant, winkels en meer. Juist hotels en winkels kenmerken zich door hun interne eigenschappen, oriëntatie en zeer persoonsgerichte comfortwensen met ongelijke behoeften voor verwarmen en toch tegelijk koelen. Het individuele, op sterke persoonsbehoeften gebaseerde koude/warmteverbruik leidt in de praktijk immers tot een hoger energiegebruik dan wat wenselijk is. 

Hiervoor is een ingenieuze, zuinige en vooral logische aanpak verkozen. Want, het verplaatsen, opslaan en hergebruik van koude én warmte begint immers in de gebouwschil zelf! De betonkernactiviering staat nu in dienst van het warmtepomp klimaatsysteem in plaats van andersom. Via deze buffer zal neutraal circulerend water altijd voor de locale warmtepompen de optimale bron zijn om plaatselijk koude/warmte op te wekken. Met een uitzonderlijk hoog COP opwekkingsrendement. Zonder transportverliezen, zonder koudemiddelleidingen en zonder isolatie. Altijd en overal is warmte en koude lokaal paraat, direct, individueel en zonder energieverlies.

Project Details
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions