Duurzaam produceren met De Frisse Fabriek

Duurzaam produceren met De Frisse Fabriek
Duurzaam produceren met De Frisse Fabriek

De Frisse Fabriek is geen systeem. De Frisse Fabriek is een idee. Een filosofie. De Frisse Fabriek schept de voorwaarden om duurzaam te produceren.

Duurzame bedrijfsvoering: De Frisse Fabriek is duurzaam

Duurzaamheid is een uitdaging waar ieder bedrijf, dat haar maatschappelijke verantwoording serieus neemt, voor staat. Het is de ambitie om op alle mogelijke manieren de carbon footprint te verbeteren en tegelijkertijd een balans te vinden met groei en winstgevendheid. De pijlers van de Trias Energetica, zoals het beperken van de energiebehoefte, efficiënt gebruik maken van energie en duurzame energie gebruiken, zijn toonaangevend en toch ook slechts onderdeel van de maatregelen die duurzaamheid stimuleren. Wie zich bezighoudt met duurzame bedrijfsvoering heeft om te beginnen een belangrijke taak op het gebied van bewustwording. Bewustwording van de situatie waarin we leven: van de crisis die eisen stelt aan de kostenbeheersing, van het naderende einde aan de fossiele grondstoffen, van de verantwoording voor het milieu die we samen moeten nemen en van onze zorgplicht voor de mensen. De invloed van de frisse fabriek op de duurzaamheid en winst is groot. De frisse fabriek biedt een duurzame werkomgeving met als resultaat:

Duurzamere inzetbaarheid van mensen

  • Hogere productiviteit
  • Lagere milieubelasting
  • Efficiënter gebruik van productiemiddelen
  • Betere TCO
  • TCO: De Frisse Fabriek is winstgevend

TCO: De Frisse Fabriek is winstgevend

Kenmerkend voor de frisse fabriek is een comfortabel werkklimaat met schone lucht, de juiste temperatuur en voldoende ventilatie.  Een werkklimaat waarin de mens optimaal functioneert. De frisse fabriek verhoogt de duurzame inzetbaarheid van de werknemers en daarmee wordt een hogere productiviteit en minder uitval verkregen. Met als gevolg dat productiemiddelen efficiënt worden gebruikt, minder energie benodigd is en geen grondstoffen verspild worden. Hier valt directe winst te behalen. Indirect wordt winst behaald omdat deze duurzame werkomgeving gerealiseerd wordt met technieken die een bijzonder laag energieverbruik hebben of die hergebruik van energie mogelijk maken. Het is de manier waarop in de frisse fabriek het klimaat aangepakt wordt die duurzame technieken winstgevend maakt. De ROI op de nieuwste technieken maken dit inzichtelijk.

De Frisse Fabriek is innovatief

Waar in het verleden klimaatinstallaties energieverslindende systemen waren en de energiekosten konden oplopen tot wel 87% van de totale kosten, hebben de nieuwste technieken juist een bijzonder laag energieverbruik of maken het hergebruik van energie mogelijk. Circa 40% van het totale energieverbruik in Nederland wordt gebruikt voor warmteproductie. Van alle opgewekte warmte wordt ongeveer de helft gebruikt in de industrie, waar ruim 15% vervolgens weer wordt weggekoeld. Deze cijfers tonen in ieder geval aan dat er veel besparingsmogelijkheden zijn. Concreet kan dit gerealiseerd worden door bijvoorbeeld restwarmte in te zetten voor de warmtevraag of koudevraag of door overgebleven restwarmte aan naastgelegen ruimten of aan derden te leveren. Nog een stap verder is het koppelen van een dergelijk systeem aan een duurzame manier van energie opwekken, zoals bijvoorbeeld bodemwarmte, restwarmte uit de industrie, zonnethermische warmte, palletbranders, warmteopslag in pcm’s of aan het gebruik van een open bron of een vijver voor koude. Hybride systemen zijn hiervan een voorbeeld.

Gebruik van moderne technieken of van innovaties leveren een letterlijk frisse fabriek op met minder milieubelasting en lage terugkerende kosten. Bijzondere innovaties zijn:

  • natuurlijke koeling voor het bijzonder energiezuinig koelen van productiehallen
  • plasmafiltratie of ionisatie voor het bestrijden van geuren, schimmels en stof.

Wat overblijft is een gezond en schoon binnenklimaat. En daarmee een duurzaam klimaat.

Projekten
© 2018 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions
Onze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken deze cookies voor webstatistieken, het verbeteren van het gebruiksgemak van de site en om passende aanbiedingen te doen van onze eigen producten en diensten. Lees meer...