Volledige klimaatbeheersing in de Drukkerij Damen

Colt zorgt voor perfecte temperatuur en ventilatie

Voor drukkerij Damen in Werkendam verzorgde Colt een duurzaam klimaatsysteem. Belangrijk hierbij: de temperatuur en de luchtvochtigheid moeten perfect in balans zijn, want alles heeft een uitwerking op papier. 

In een drukkerij komt in de zomer veel warmte vrij door het grote aantal machines dat op volle toeren werkt. Hierdoor kan de temperatuur hoog oplopen, wat voor de werknemers niet prettig is. Een goed werkend klimaatsysteem is daarom een must. Colt biedt een totaaloplossing waarin duurzaamheid en warmteterugwinning voorop staan. Twee belangrijke eisen van drukkerij Damen. 

Duurzaam klimaatsysteem

Het nieuwe klimaatsysteem brengt de restwarmte uit de drukkerij, dat is de warmte die door de drukpersen wordt geproduceerd, over naar de afdeling afwerking. Op het moment dat de afwerking verzadigd is, wordt de resterende warmte getransporteerd naar de magazijnen. Dit systeem past binnen de 14001 norm en levert bovendien een enorme energiebesparing op. In de zomer zorgt het Colt-systeem voor energiezuinige ventilatie en verkoeling. 

Ventilatie en luchtafvoer

Daarnaast spelen de arbeidsomstandigheden een rol bij de keuze van het klimaatsysteem. In het productieproces gebruikt de drukkerij Isopropylalcohol (IPA) waarbij dampen vrijkomen en waarbij een bepaalde capaciteit aan luchtverversing met buitenlucht nodig is. Het klimaatsysteem van Colt zorgt voor voldoende ventilatie en mechanische luchtafvoer. 

Totale klimaatbeheersing

Binnen de drukkerij is het van belang om een zo stabiel mogelijk klimaat met zo min mogelijk fluctuaties te hebben. De temperatuur (via het Colt systeem) in combinatie met de luchtvochtigheid (via luchtbevochtigers) vormt samen de totale klimaatbeheersing. Het is belangrijk dat deze twee aspecten in balans zijn, want alles heeft een uitwerking op papier. 

Over drukkerij Damen

Het familiebedrijf Drukkerij Damen heeft sinds de oprichting in 1959 een gestage groei doorgemaakt. In 2011 breidde de drukkerij, de verwerking en de opslag uit met 2800 m2. De drukkerij voldoet aan alle normen op het gebied van milieu en kwaliteit zoals ISO 14001, 9001 en FSC. 

Project Details
  • Project: Drukkerij Damen
  • Plaats: Werkendam
  • Colt systeem:
    • Klimaattechniek
Download case study
Projecten
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions