Ruim 500 ventilatieluiken in glazen dak Docks Bruxsel

Brandventilatie en rookbeheersing voor winkelcentrum Docks

Colt International heeft in het glazen dak van Docks Bruxsel meer dan vijfhonderd ventilatieluiken ingewerkt. De systemen voorzien zowel in de ventilatiebehoeften als in het rookbeheersingssysteem van het winkelcomplex.

“Voor Docks Bruxsel hebben we project specifieke ventilatieluiken uitgewerkt”, legt Marc Umé., sales manager van Colt International uit. “Bouwheer Equillis koos voor een natuurlijk ventilatiesysteem waarbij de ventilatieluiken in het glazen dak geopend kunnen worden. Natuurlijke ventilatie zorgt ervoor dat opgehoopte warme lucht onder het glazen dak door de luiken het gebouw afgevoerd wordt. Daarnaast zorgen de ventilatie-eenheden in de wand voor de aanvoer van verse buitenlucht waardoor in het winkelcomplex continu een aangename temperatuur gecreëerd wordt. De Colt installatie zorgt eveneens voor nachtkoeling in het winkelcomplex. Ons natuurlijk ventilatiesysteem werkt overigens zelfregelend, wat inhoudt dat er bij veel interne warmte een grotere luchtdebiet naar buiten stroomt dan bij lagere binnentemperaturen. Marc Umé stipt ook aan dat de hele Colt installatie (RWA) operationeel wordt bij brand. De ontwikkelde warmte en rook zal door de installatie afgevoerd worden, zodat evacuatie van aanwezige personen mogelijk is en interventieteams efficiënt en veilig kunnen handelen.

Van analyse tot onderhoud

Colt International biedt diensten en producten aan op het gebied van klimaattechniek, brandventilatie en buitenzonwering. “We bieden een totaaloplossing aan. Voor Docks Bruxsel voerden we complexe berekeningen uit door middel van computersimulaties van de ventilatienoden en bepaalden we op basis van de resultaten en in onderling overleg met de architecten, het studiebureau en de aannemer de beste plaatsing van de luiken. “Het project vergde een specifieke benadering. De afmetingen (1,30 op 4 meter) waren niet standaard en ook de isolatie moest worden aangepast. Onze productieafdeling heeft de eenheden op maat ontwikkeld en we hebben ook de noodzakelijke Belgische en Europese goedkeuringsprocedures doorlopen. Voor de plaatsing werken we steevast met montageploegen die nauwkeurig werk afleveren”, benadrukt Marc Umé. “Docks Bruxsel vormde een belangrijke order met specifieke aandacht. Onze teams waren meerdere maanden bezig met het installeren van de luiken die door de fabriek just in time werden geleverd. Na de plaatsing hebben we het aandrijfsysteem van de luiken op het branddetectiesysteem aangesloten en hebben we uiteraard meegewerkt aan de tests van de hoofdaannemer en de brandweer.” Ook heeft Colt speciaal opgeleide teams om langlopende preventieve onderhoudswerkzaamheden te verzorgen voor Docks.

Ruim 500 ventilatieluiken in glazen dak Docks Bruxsel
Ruim 500 ventilatieluiken in glazen dak Docks Bruxsel

Colt ook in winkelruimtes

Bouwheer Equilis vormt niet de enige klant van Colt in het Docks Bruxsel-complex. De winkelruimtes worden casco aan de huurders overgeleverd. De shopuitbaters staan zelf in voor de aankleding en dus ook voor de klimaatregeling en brandbeveiligingssystemen. “Onze systemen zijn in meerdere shops van het Docks Bruxsel-complex geïntegreerd. Zo hebben we in een aantal grote winkels van automatische rookschermen voorzien die zorgen voor compartimentering in de winkels bij brand.” Ook de evenementenzaal is voorzien van een Colt installatie. Colt België opereert vanuit Mechelen, maar kan rekenen op de expertise van de internationale groep. Het bedrijf is actief in 75 landen, heeft een R&D-afdeling in Duitsland en productiefaciliteiten in Nederland, Duitsland en Engeland. Colt biedt een totaalconcept aan, van ontwerp over projectbeheer en installatie tot service en onderhoud voor brandventilatiesystemen, klimaattechnieken, natuurlijke ventilatie en buitenzonwering. De projectnoden worden geanalyseerd en in samenwerking met de bouwpartners worden totaalconcepten ontwikkeld. Dankzij haar eigen onderzoekscentra is Colt in staat klant specifieke producten en concepten aan te leveren zoals bij Docks Bruxsel. Colt richt zich op industriële en semi-industriële projecten zoals kantoren, loodsen, winkelcentra en industriële sites. Een greep uit vergelijkbare referentieprojecten gerealiseerd door Colt: Wijnegem Shopping Center, het winkelcomplex Rive Gauche in Charleroi en de nieuwe Decathlon in Evere.

Project
Download case study
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions