Temperatuurbeheersing met adiabatisch systeem bij DMN-Westinghouse

Waar in een crisistijd investeringen in het klimaat misschien niet direct voor de hand liggen, dacht men daar bij DMN anders over. Het is juist nu van belang om als bedrijf vooruit te kijken. Vanuit de lean Six Sigma methodiek ligt de focus van DMN op het reduceren van kosten en verhogen van klanttevredenheid. Hierbij wordt geïnvesteerd in verbeteringen en wordt gebruik gemaakt van de capaciteiten van de medewerkers. Klimaatbeheersing past hier naadloos in. Een gesprek met Johan Meima, Quality Manager bij DMN.

Bijna 65 jaar geleden werd in Noordwijkerhout De Machinefabriek Noordwijkerhout (DMN) opgericht. De gemeente wilde in de bollenstreek werkgelegenheid creëren voor terugkerende Indiëgangers en het bisdom had een stuk grond over. Met zo’n gezegende start kon succes natuurlijk niet uitblijven. Het bedrijf groeide uit tot een multinationale onderneming met naast de hoofdvestiging in Noordwijkerhout eigen vestigingen in Duitsland, de UK, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland, en distributeurs op veel plaatsen in de wereld. Het bedrijf hoort bij de top 100 van de Nederlands Maakindustrie  (bron: MT top100) en is Europees marktleider op haar vakgebied.  Zoals veel bedrijven uit die tijd, beschikt ook DMN over een aantal hallen, door de jaren heen bijgebouwd aan de eerste hal. Klimaatbeheersing bestond in die tijd nog niet. De laatste jaren ondergaat DMN een transformatie van ‘oud’ metaalbedrijf naar moderne productiefaciliteit.

Nauwkeurigheid

“Sinds de tachtiger jaren had de machinehal wel een grote kachel, maar die was oud en toe aan vervanging.” vertelt de heer Meima. “We hebben nu gekozen voor een combinatie van temperatuurbeheersing en verwarming. Enerzijds voor het product, anderzijds voor het personeel. We produceren hier producten die tot op de micron nauwkeurig moeten zijn. De temperatuur is dan van groot belang. Alle tekeningen worden gemaakt op basis van kamertemperatuur 20⁰C. De temperatuur van het product en de omgeving moet relatief gelijk zijn. Wanneer de temperatuurbeheersing inregelbaar is, betekent dat zo weinig mogelijk extra handelingen.”

Directheid

De heer Meima: ”Je kijkt ook als bedrijf vooruit. En natuurlijk is het zo dat de medewerkers prettiger werken in een geklimatiseerde omgeving. Ook dat past binnen de lean Six Sigma omgeving,  die we aan het invoeren zijn . We hebben het adiabatische systeem geïnstalleerd op de machinale afdeling, waar 45 mensen in een twee ploegendienst werken. Het was midden in een droge hete zomer en het resultaat was direct super. In de herfst hebben we de uitblaas wat aangepast. De temperatuur wordt op afstand ingeregeld. We nemen hier in Zuid-Holland geen blad voor de mond en dus wil het wel wat zeggen dat de temperatuur door iedereen goed bevonden wordt. Zelfs de meest kritische medewerker zegt dat het behaaglijk is.”

Colt: temperatuurbeheersing met adiabatische koeling en verwarming

Colt installeerde op de machinale afdeling drie systemen, type CoolStream, voor adiabatische koeling, verwarming en warmteterugwinning. De CoolStreams maken gebruik van het natuurlijke principe om de lucht koelen door het verdampen van water. Het is effectief en geschikt om met weinig energie en zonder koudemiddel een industriehal te koelen en de temperatuur te beheersen.

Het is een techniek die ook in de toekomst voldoet aan alle normen en het is bovendien een bijzonder energiezuinige techniek. Voor het verkrijgen van 10.000 m³ gekoelde lucht is slechtst 1 kW elektrisch vermogen nodig! Reden voor de overheid om deze manier van koelen toe te voegen aan de EIA-lijst (EnergieInvesteringsAftrek).

Over DMN Machinefabriek Noordwijkerhout

Over DMN Machinefabriek Noordwijkerhout

Al bijna 45 jaar ontwikkelt en produceert DMN Machinefabriek Noordwykerhout BV onder de merknaam DMN-Westinghouse doseersluizen en wisselkleppen voor de internationale stortgoedindustrie. DMN biedt wereldwijd maatwerk in componenten voor de voedings-, dairy, plastic-, (petro)chemische, farmaceutische, mineralen-, energie en biomassa industrieën. De kwalitatief hoogwaardige doseersluizen en wisselkleppen hebben een uitstekende reputatie voor het verwerken van vele soorten droge stoffen en granulaten, zoals suiker, cacao, zetmeel, meel, chemische ingrediënten, calciumoxide, porseleinaarde, vliegas en houtkorrels.

Om te voldoen aan wetgeving en branche-specifieke eisen zijn diverse DMN-WESTINGHOUSE componenten getest en goedgekeurd, waardoor ze voldoen aan respectievelijk USDA en EC1935/2004 Dairy eisen, EHEDG Type EL Class I of ATEX Richtlijn 94/9/EG, c.q. drukstootvast van 2 tot 10 bar en/of vlamdoorslagzeker zijn.

Het leveringsprogramma van DMN omvat een groot aantal universele componenten, geschikt voor vele toepassingen. Daarnaast heeft DMN een aantal componenten voor specifieke industrieën of voor het transport van specifieke producten. Zo zijn in de farmaceutische industrie meestal strenge hygiënische eisen en/of lage capaciteiten aan de orde. En met de opkomst van nieuwe industrieën hebben  de DMN doseersluizen zich bewezen als componenten die zeer geschikt zijn voor het verwerken van gerecycled plastic uit auto’s, groenteafval, etc.

Project Details
Download case study
Projecten
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions