Natuurlijk Koelsysteem - CoolStream N

CoolStream N, natuurlijke koeling, combineert adiabatische koeling met natuurlijke ventilatie, waarmee zero energy koeling een feit wordt. Duurzaam produceren en tegelijkertijd kosten beheersen komt met dit systeem binnen handbereik.

CoolStream N, natuurlijke koeling
CoolStream N, natuurlijke koeling
Duurzaam produceren met de CoolStream N
Duurzaam produceren met de CoolStream N

Duurzaamheid en de invloed van klimaatsystemen op de Total Cost of Ownership waren het uitgangspunt voor de ontwikkeling van een nieuw, duurzaam, klimaatconcept: natuurlijke koeling. Hierin wordt adiabatische koeling in de gevel gecombineerd met natuurlijke ventilatie. Adiabatische koeling is een beproefde techniek voor het koelen van lucht door het laten verdampen van water. In combinatie met natuurlijke ventilatie is in het geheel geen stroom meer benodigd. Toch biedt het systeem een gegarandeerde ruimtetemperatuur die vaak onder de kritische 28 graden blijft. De werking is efficiënt. Hoe hoger de temperatuur hoe effectiever. Met deze techniek kan heel eenvoudig een evenwichtige energie- en temperatuurhuishouding bewerkstelligd worden. Bekroond met de Innovator Status door de TechniShow 2014. Een techniek die om meerdere redenen uitstekend in een duurzaam klimaatconcept past:

 • Efficiënte werking: hoe hoger de temperatuur hoe effectiever het systeem
 • Energiezuinig (voor 10.000 m³ gekoelde lucht is slechtst 1 kW elektrisch vermogen nodig!)
 • Grote kostenbesparing
 • Gegarandeerde ruimtetemperatuur die onder de (vaak) kritische temperatuur van 28 graden blijft
 • Gebruik van water in plaats van koudemiddelen
 • Verbetering van de eigen carbon footprint
 • Adiabatische koelsystemen zijn toegevoegd aan de de EIA-lijst (EnergieInvesteringsAftrek)

Daarnaast levert het systeem een bijdrage aan een gezond en veilig werkklimaat. Dit verhoogt de duurzame inzetbaarheid van de werknemers en daarmee worden een hogere productiviteit en minder uitval bereikt. Met als resultaat dat productiemiddelen efficiënt worden gebruikt, minder energie benodigd is en geen grondstoffen verspild worden.

Voordelen van de CoolStream N

Voordelen van de CoolStream N
Voordelen van de CoolStream N
 • Ten op zichte van een conventionele louvre heeft de CoolStream N een betere bescherming tegen regeninslag.
 • Omdat de louvres op een laag niveau geplaatst worden trekken ze veel koele buitenlucht aan.
 • Optionele vrijwel geluidloze EC ventilatoren om de lucht een boost te geven en daarmee de koelingscapaciteit te vergroten.
 • Hoge luchtkwaliteit: gebruikt 100% buitenlucht.
 • Hoog koelrendement ( adiabatisch tot 90% effectief)
 • Lage onderhoudskosten
 • Simpele en betrouwbare technologie
 • Veilig voor het milieu
 • Geen gebruik van koelmiddelen
 • Geïntegreerd systeem voor het controleren van de water kwaliteit

Toepassingen voor de CoolStream N

CoolStream N is geschikt voor de industrie zoals bijvoorbeeld energie-, plastic,- metaal en voedselproducenten. Het kan op zich zelf staand als ook in combinatie met bestaande ventilatievoorzieningen geïnstalleerd worden.

CoolStream N is populair bij eindgebruikers vanwege de lage initiële- en lopende kosten maar ook de lage onderhoudskosten.

CoolStream N is gebaseerd op de technologie van de mechanische CoolStream. Deze Coolstream gebruikt echter altijd ventilatoren om een luchtstroom te creëren.

Hoe werkt adiabatische koeling?

Adiabatische koeling is een beproefd koelconcept, gebaseerd op het koelen van lucht door het laten verdampen van water. De energie die nodig is voor het verdampen, wordt onttrokken aan de lucht. De lucht koelt hierdoor af.

Efficiënte en kosteneffectieve koeling

Hoe hoger de buitentemperatuur, hoe efficiënter verdampingskoeling werkt. Boven de 30°C kan de lucht adiabatisch 10°C worden gekoeld, wat resulteert in een zeer efficiënte koeling. Verdampingskoeling is 4 tot 7 maal zuiniger dan conventionele systemen en de investering is ook nog eens lager.

Koelen en ventileren met één systeem

De luchttoevoer bij verdampingskoeling bestaat voor 100% uit buitenlucht, zodat de luchtkwaliteit gehandhaafd blijft. Het is een geavanceerd toevoerventilatiesysteem. Dit betekent dat het zowel in het voorjaar als in de zomer kan worden gebruikt en de koelfunctie automatisch wordt ingeschakeld wanneer het nodig is. De warmte wordt doorgaans op hoog niveau middels natuurlijke ventilatoren weggenomen, waardoor er een aangename temperatuur op de werkvloer ontstaan.

Geef uw ventilatiesysteem een boost met CoolStream N

CoolStream N is zeer effectief in industriële hallen waar een enkel een natuurlijk ventilatiesysteem geen comfortabel werkklimaat kan verzorgen. Het is uitermate geschikt om toe te passen in een bestaand ventilatiesysteem om zo een extra boost te geven aan de natuurlijke ventilatie.

Hoe werkt adiabatische koeling
Hoe werkt adiabatische koeling

Energie- en water efficiënt

CoolStream N eenheden verbruiken ongeveer 50 liter water per 10.000m3/h luchttoevoer en gebruiken nauwelijks stroom.

Ventilatoren

CoolStream N eenheden kunnen voorzien worden van optionele hoog efficiënte EC ventilatoren om ervoor te zorgen dat de ruimten de juiste luchttoevoer krijgt die benodigd is. Zij werken onafhankelijk van de buitencondities en zijn volledig variabel in snelheden om ervoor te zorgen dat er de juiste luchttoevoer wordt aangevoerd.

Veilig en mileuvriendelijk

Het besturingssysteem van de CoolStream N zorgt voor een veilige watercirculatie en –temperatuur. De uniek vorm van het desorptiemedium zorgt ervoor dat er geen licht wordt doorgelaten, zodat het water koel blijft. Het proceswater wordt ververst om de groei van bacteriën te voorkomen. Dit alles resulteert in een optimale waterkwaliteit.

CoolStream N werkt volledig op water, waardoor en geen CFC’s of andere koudemiddelen nodig zijn.

Modulair ontwerp- flexibiliteit in ontwerp en installatie

Het modulaire systeem is verkrijgbaar in stappen van 400 mm en een maximale breedte van 10 meter, met vier verschillende hoogtematen tussen 666mm en 2000mm. Met een diepte van slechts 300 mm en een ruime keus aan beschikbare afwerkingskleuren kan de Coolstream N uitstekend aan de meeste gebouwen worden aangepast.

Koeling aangepast aan het gebouw

Colt kan u adviseren over alle aspecten van het ventilatieontwerp. Met behulp van de meest geavanceerde CFD calculaties kan Colt van het begin van het project ondersteunen en voorzien van de juiste informatie voor wat betreft de verwachtte prestaties die het ventilatiesysteem moet gaan leveren.

Beperkingen die van toepassing zijn

CoolStream N heeft een geschikte omgeving nodig zodat hij optimaal kan functioneren

 Wat niet kan:

 • CoolStream N kan niet optimaal werken als het zeer vochtige lucht aanzuigt of lucht die veel deeltjes bevatten.
 • CoolStream N kan niet gebruikt worden voor het koelen van kleine ruimten of ruimten die onder- of overdruk hebben.
 • CoolStream N kan niet gebruikt worden in ruimten waar lage luchtvochtigheid nodig is.
 • CoolStream N kan niet gebruikt worden als het gebruikt wordt voor het direct afkoelen van machines en processen die een absolute constante temperatuur benodigen. De koelingsmogelijkheden zijn namelijk hoger in de zomer dan in de winter en het hangt van het weer af.
Innovatie Award 2014
Innovator Award 2014
© 2017 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions