Brandveiligheidsplan voor proefstation Leiden Centraal

Veilig met de trein dankzij natuurlijk ventilatiesysteem en rookschermen

Voor aanpassingen aan station Leiden Centraal werd Colt ingezet om een brandveiligheidsplan te ontwikkelen. In overleg met ontwikkelaar NS Poort installeerde Colt een natuurlijk brandventilatiesysteem, met gebruik van ventilatiesysteem EuroCo en SmokeMaster rookschermen. 

Het nieuwe stationsconcept van Leiden Centraal bestond uit verschillende ‘domeinen’, zoals de transfergebieden, het winkelgebied en de wachtruimtes. Door de aanpassingen aan het station moest er een heel nieuw brandveiligheidsplan op maat worden gemaakt. Colt kwam als beste bedrijf uit de bus om het brandveiligheidsvraagstuk op te lossen. 

Ventilatiesysteem EuroCO en SmokeMaster rookschermen

Voor het station heeft Colt gebruik gemaakt van ventilatiesysteem EuroCO en SmokeMaster rookschermen. EuroCO is een natuurlijk ventilatiesysteem met lamellen dat zorgt voor een natuurlijke dagelijkse ventilatie en rookbeheersing. Het ventilatiesysteem is aerodynamisch efficiënt en heeft een hoge weerbestendigheid. De Smokemaster SM5 voorkomt in het geval van brand de verspreiding van rook en hitte naar belendende gebieden door deze te kanaliseren of te isoleren. 

Bij een dergelijk project zijn specifieke regels van kracht die rondom het spoor gelden, de zogenaamde ‘spoorse zaken’. In overleg met advies- en ingenieursbureau Movares is een goed dichtgetimmerd brandveiligheidsplan op tafel gelegd. Hierdoor verliep de bouwfase snel en vakkundig, precies waarop het bevoegd gezag van tevoren had aangedrongen. 

Brandveiligheidsinstallatie succesvol getest

Voor de certificering van de nieuwe brandveiligheidinstallatie was een rookproef nodig. Deze werd ‘s nachts uitgevoerd, om de reizigers en de treinen niet te hinderen. De brandveiligheidsinstallatie doorstond de rookproef glansrijk. Een mooie afronding van een succesvol project.

Leiden Centraal

De NS en ProRail gebruiken het Centraal Station van Leiden als proeflocatie voor innovaties en aanpassingen voor toekomstige stations. Er wordt onder meer gekeken hoe het reisgemak voor de reiziger vergroot kan worden, er worden bijvoorbeeld ook nieuwe winkelformules getest. Door de verbouwingen en aanpassingen in en rondom het station moest de brandveiligheid in het bestaande gebouw geüpgrade worden.

Project
Download case study
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions