CêlaVita: klimaatsysteem draagt bij aan langere houdbaarheid

Hygiëne staat voorop in de voedingsmiddelenindustrie. Niet alleen is de wetgeving streng, ook gaat iedere verontreiniging ten koste van de houdbaarheid van het product. Ook bij CêlaVita is een schoon klimaat van het grootste belang. Een gesprek met André Pleijter, hoofd technische dienst.

De ouderwetse aardappel, gezond en vol vitamines, maar met een moderne touch.

Dat is de combinatie die gevonden wordt in de producten van CêlaVita, koelverse aardappel-producten. Hoge eisen aan de grondstof en een ambachtelijke bereidingswijze staan garant voor een kwalitatief zeer hoogwaardig product. “We stellen hoge eisen aan onze grondstoffen en importeren daarom ook veel nieuwe oogst” vertelt de heer Pleijter.

“Het is vervolgens onze uitdaging dat aardappeltje een extra toegevoegde waarde te geven door

het te wassen, schillen, marineren, kruiden etc.” En welk modern huishouden in Nederland onderkent die waarde niet? De vele variaties zorgen voor vele mogelijkheden.

Niet voor niets is CêlaVita in Nederland onbetwist de marktleider in dit segment.

CêlaVita, gevestigd in Wezep, werd begin jaren ’80 opgericht onder de naam Vita. In 1992 werd een nieuwe bedrijfshal gebouwd en met het oog op de toekomst werd de naam veranderd in CêlaVita. Sinds september 2005 is CêlaVita onderdeel van de Bieze Groep Nederland, welke weer deel uitmaakt van de internationaal opererende Wernsing groep. CêlaVita heeft zo’n 275 werknemers vast in dienst en een groot aantal tijdelijke werknemers.

Schoon én droog

De heer Pleijter: “De productielijnen zijn bij ons een continuproces dat niet onderbroken kan worden. Deze stroom producten wordt opgevangen in een gekoelde tussenruimte voor ze verder gaan naar de inpakafdeling.

Dit zijn eindproducten die alle behandelingen ondergaan hebben. Hygiëne is daarom erg belangrijk. Iedere verontreiniging gaat ten koste van de houdbaarheid. Dus wilden wij een zo schoon mogelijk klimaat in deze ruimte. Met name de luchtvochtigheid speelt daarin een belangrijke rol.

Hoe hoger de luchtvochtigheid hoe sneller besmetting optreedt. Schoon en droog daar gaat het om. Het Colt klimaatsysteem bereikt dit door een goede filtratie van de lucht en door de lucht gecontroleerd en geconditioneerd in de ruimte te brengen.”

Garantie op resultaat

“We hadden in deze ruimte een bestaande koelinstallatie, welke alleen zorgde voor het op de juiste temperatuur houden van de ruimte. Dit alleen gaf echter nog geen goed klimaat. CêlaVita heeft de probleemstelling bij Colt neergelegd. Colt heeft een oplossing ontworpen en in samenwerking met de koelleverancier hebben we de installatie uitgebreid en geoptimaliseerd. Wij zagen de positieve kant van de oplossing en wilden daarin wel investeren, maar we wilden tevens een garantie op het resultaat. Deze garantie werd door Colt probleemloos verstrekt.”

De belangrijkste eisen waaraan het Colt systeem voldoet zijn:

  • een gewaarborgde temperatuur
  • er vindt geen condensatie plaats op vloeren, wanden, plafonds en machines
  • overdruk zorgt ervoor dat geen lucht vanuit omringende ruimtes aangezogen kan worden.

Goede indruk op onze afnemers

“Het klimaat is zeker verbeterd. We zien het aan de vloeren en machines. Het is zichtbaar. Het draagt ook zeker positief bij aan een langere houdbaarheidsdatum. We voldoen hier aan de nieuwste eisen en wetgevingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Zo komen hier bijvoorbeeld ook externe bedrijven (afnemers) audits doen. Een goede uitstraling is dan belangrijk. Op onze afnemers maakt het een goede indruk als het visueel schoon en droog is.” aldus de heer Pleijter.

Project Details
Download case study
Projecten
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions