Colt Roosterpiramide op Canary Wharf in Londen

Ontstaan uit de visie aan het einde van de ’80, was Canary Wharf Londen’s meest ambitieuze commerciële ontwikkeling. Het opende zijn deuren in de recessie van 1991, toen de eerste huurders hun intrek namen in de 50 verdiepingen hoge toren. De toren is ontworpen door de Amerikaanse architect Cesar Pelli en afgerond door Olympia & York.

De toren op Canary Wharf is nu een Londense trekpleister en heeft een vergelijkbare iconische status als het Empire State Building in New York. Dat is niet de enige overeenkomst met het Empire State Building, dat nu een van de meest succesvolle commerciële ontwikkelingen is. 

De toren is 244 meter hoog en domineert de Londense skyline aan de oostkant. Voor de top van de toren kozen de ontwerpers voor een 40 meter hoge roestvrijstalen roosterpiramide. ’s Nachts licht de piramide op tot een onderscheidend en ongewoon herkenningspunt. Colt werd geselecteerd voor het ontwerp, de ontwikkeling en de installatie van de piramide.

Nauw samenwerkend met het projectteam ontwikkelde Colt een roestvrijstalen roosterprofiel. Het profiel voldeed aan de esthetische eisen van de piramide en is bestand tegen  windsnelheden van 75 mph. Toen het ontwerp af was, volgde de productie van de piramide – rekeninghoudend met de hoge kwaliteitseisen. De onderdelen zouden makkelijk in elkaar moeten passen bij het installeren en – nog belangrijker – de piramide zou uit perfecte lijnen moeten bestaan. De piramide is volledig van roestvrijstaal gemaakt en weegt in totaal meer dan 100 ton. De piramide heeft een grondoppervlakte van 30 vierkante meter en is 40 meter hoog. Zo’n 100.000 bouten en moeren houden de piramide samen. Lampen zijn aan de binnenzijden van de piramide gemonteerd om de piramide ’s nachts te verlichten. Een roosterdeur kan open, zodat passerende vliegtuigen het gebouw aan haar lichtstraal herkennen.

Roosterpanelen zijn beschikbaar in verschillende configuraties, materialen, afwerkingen en coatings om aan de eisen van vrijwel elk project te voldoen. Naast aluminium profielen zijn er roosters beschikbaar van glas, textiel, hout, terracotta klei en doorschijnend acryl, afhankelijk van de esthetische en energetische eisen.

Project Details
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions