Universiteit bij Potsdam

De goudkleurige aluminiumgevel levert een toekomstgerichte bijdrage met betrekking tot zonweringstechnologie en een bouwkundig klimaatconcept. 535 gevelelementen van geperforeerde aluminiumpanelen met een totaal oppervlak van 1225 m² zijn aan alle vier de zijden van het gebouw bevestigd. Vóór de vensters hebben ze een klapuitvoering. De afzonderlijke elementen kunnen als een accordeon in elkaar geschoven en weer geopend worden. Zo krijgt de gevel, afhankelijk van de desbetreffende lichtinval en de individuele behoefte aan schaduw, telkens weer een ander uiterlijk.

De zonnepanelen in klapuitvoering bestaan standaard telkens uit twee geëloxeerde paneelplaten, een klapframeconstructie, alsmede een tandriem en een lineaire geleiding. De lineaire aandrijving bevindt zich in een glijlager in een behuizing van geanodiseerde aluminium. Via consoles zijn deze behuizingen op de ruwbouw aangesloten.

Een centrale besturing met dag- en nachtfunctie zorgt voor de bewegingen omhoog en omlaag van de elementen, die door 276 motoren worden aangedreven. Met behulp van centrale, richtingsafhankelijke helderheidssensoren wordt de helderheid buiten geregistreerd en worden de panelen zo nodig automatisch in hun schaduwstand gebracht. Naast de automatische aansturing van de zonweringselementen bevindt zich in elke kantoorruimte een handbediende knop voor het individueel wijzigen van de stand.

  1. Zonnepanelen in klapuitvoering
  2. Geleiderail met glijslede
  3. Kolom
  4. Kolom/regelgevel
  5. Lekdorpel
  6. Riemkoppeling
  7. Onderste console

Doorsnede van gevel – klappanelen in halfgesloten toestand

Project
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions