Een modern bankgebouw met een speelse zonweringsconstructie

Vrij zicht dankzij zonwering met vouwpanelen

Een modern bankgebouw met zonnepanelen die tegelijkertijd zorgen voor zonwering en transparantie: Colt ontwikkelde een unieke lamellenconstructie die als tweede gevel aan het gebouw is bevestigd. 

Het ‘Haus am Milsertor’ in het Oostenrijkse Hall is een echte blikvanger. Op het trapeziumvormige grondoppervlak verrijst het drie verdiepingen tellende gebouw, waarvan de scherpe hoeken door Colt met zeer speciale zonweringslamellen zijn uitgerust. Op maat gemaakte zonnepanelen in vouw- en schuifuitvoering, die bij tijd en wijle als naast elkaar geplaatste vlaggen naar buiten steken, zorgen hier tegelijkertijd voor zonwering en transparantie. 

Op maat gemaakte vouwpanelen

Als vormgevingselement voor de deels spitse hoeken van het gebouw koos Colt voor op maat gemaakte vouwpanelen, die afhankelijk van de lichtinval worden uit- of ingevouwen. De panelen bevinden zich in uitgeklapte stand als een omhulsel vóór de gevel, en zijn in ingeklapte stand van binnenuit gezien nagenoeg onzichtbaar. Colt adviseerde de planners om plexiglas als materiaal voor de vouwlamellen te kiezen - in plaats van metaal of Eternit. Dit zorgt bij gesloten lamellen voor een aangenaam diffuus licht in het gebouw. In totaal zijn 1504 elementen van het type Satinice WH10DC aangebracht. De materiaaldikte per plaat bedraagt 6 millimeter. Elk vouwelement bestaat uit twee platen, die met behulp van nieuw ontwikkelde scharnieren via punthouders in ophangrubbers aan elkaar zijn vastgeschroefd.

Vrij zicht dankzij bestuurbare lamellen

De complete lamellenconstructie werd als secundaire gevel aan de aanwezige zwaardconstructies bevestigd. Aan twee hoeken van het gebouw werden telkens drie verdiepingen bedekt met vouwlamellen, aan de ingangszijde twee verdiepingen. In totaal betreft het achttien geveloppervlakken, die alle afzonderlijk ingesteld kunnen worden. Dit is via een centrale besturing of handmatig mogelijk, afhankelijk van de wensen. Bij het openen en sluiten van de vouwelementen is telkens één stijl star en één beweegbaar. Wanneer de lamellen geopend zijn, verdwijnen deze achter de gevelprofielen – op deze manier is een vrij zicht van binnen naar buiten gewaarborgd.

Een uniek gebouw met duurzame energiebalans

Het ‘Haus am Milsertor’ voldoet zowel aan de hoge eisen van de opdrachtgever en de architect met betrekking tot een uniek gebouwontwerp, als aan de eis van een moderne en duurzame energiebalans. De reductie van de warmtebelasting door zonnestraling wordt door de gebouwomhulling van vouwlamellen geoptimaliseerd. Bovendien is het gebouw door de speelse vorm van de zonweringsconstructie een echte eyecatcher geworden. 

Over de Raiffeisen Regionalbank

De Raiffeisen Regionalbank bestaat al sinds 1896 en is een coöperatieve bank voor de middenstand in Tirol. De nieuwbouw 'Haus am Milsertor' in Hall,  met een oppervlakte van 750 m2, werd in de herfst van 2008 feestelijk geopend. 

Project
© 2017 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions
Onze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken deze cookies voor webstatistieken, het verbeteren van het gebruiksgemak van de site en om passende aanbiedingen te doen van onze eigen producten en diensten. Lees meer...