Een gevel die met de zon mee wandelt

Zonwerend lamellensysteem blikvanger van sportarena

Een uniek staaltje vakmanschap: een glazen gevel met een zonwerend lamellensysteem dat met de stand van de zon meebeweegt. Deze opvallende zonweringsconstructie van Colt is te vinden bij de EWE Arena, een hypermoderne sporthal in het Duitse Oldenburg. De glasfaçade en het PV-systeem zijn, niet in de laatste plaats door de dynamische beweging, een blikvanger van de arena.

PV-zonwering beweegt met de zon mee

De complete glazen façade van de sportarena is opgehangen aan de gevel en wandelt geluidloos en automatisch langs de ronding van het gebouw. Het meest opvallende kenmerk van deze glasgevel is de meer dan 6 meter hoge photovoltaïsche (PV)-zonwering-schildconstructie. Een constructie die ondanks een lengte van 40 meter lijkt te zweven. Aan de constructie werden 72 PV-panelen en 72 glazen elementen bevestigd. De PV-panelen zijn samengevoegd tot negen grote geschakelde PV-modulevelden. De glazen elementen zijn voorzien van zeefdruk.

Rvs lagers volgen de gebouwradius waarop het Colt PV-systeem resp. de schildconstructie de azimut (kompasrichting) van de zon volgt. De constructie verplaatst zich ieder half uur stap voor stap met 7,5º langs de zuidzijde van de hal. Het gewicht van dit enkele tonnen wegende systeem hangt aan de bovenste betonring. De onderste ring vangt de zijwaartse beweging op.

Zowel energiebron als zonwering

Naast het omzetten van zonne-energie in elektriciteit dient het Colt PV-systeem ook als zonwering voor de achterliggende foyer. Het systeem zorgt ervoor dat deze ruimte gelijkmatig van natuurlijk daglicht wordt voorzien terwijl tegelijkertijd de schaduw verblinding door zonlicht voorkomt. De modulen ‘wandelen’ als het ware met de zon mee langs de gevel en zorgen zo voor een optimale energiebron én zonwering.

Over de EWE Arena

De EWE Arena in Oldenburg bestaat uit een grote en een kleine hal. In beide hallen vinden sportevenementen, concerten, tentoonstellingen en beurzen plaats. Bij concerten biedt de grote hal plaats aan 8.000 toeschouwers en de kleine aan ruim 4000 toeschouwers. Colt verzorgde de zonwerende façade voor de kleine hal die in 2005 werd geopend.

Project
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions