Het blauw is uit de lucht bij Boal Systemen

Nieuwe machines zijn continue in beweging, maar vervuilen daarmee ook de lucht. Locaal afzuigen voldeed niet meer. Boal Systemen zocht een technische én economische oplossing en vond die in de Colt Duster. Een gesprek met algemeen directeur Frank Boers en Gerard van Holsteijn, manager Inkoop and R&D.

Boal Systemen

Boal Systemen

Een bedrijf volop in beweging in een markt volop in beweging. Dat is kenmerkend voor dit Westlandse familiebedrijf. Al meer dan 40 jaar produceert BOAL Systemen aluminium gevel- en deksystemen voor de glastuinbouw. Ondanks de economische uitdagingen van deze tijd, ziet dit bedrijf kans haar marktpositie continue te versterken. “BOAL is de grondlegger van aluminium systemen in de kassenbouw en heeft zich sindsdien continue onderscheiden door haar innovatief vermogen om nieuwe systeemoplossingen te ontwikkelen.” vertelt Frank Boers. Kort na de oprichting van BOAL Systemen heeft BOAL haar activiteiten uitgebreid door zelf aluminium profielen te persen in Nederland. BOAL Systemen neemt aluminium profielen direct af van dit zuster bedrijf en geniet zodoende van logistieke voordelen en het kennisnetwerk van dit extrusie bedrijf. Sinds de oprichting groeide BOAL gestaag en heeft inmiddels ook vestigingen in België en Engeland.

Uitdagende tijden

Boers: “Het zijn uitdagende tijden voor de kassenbouw. In Nederland wordt weinig gebouwd en kwekers kennen moeilijke tijden. Het exporteren van goederen en diensten is cruciaal belangrijk voor BOAL geworden. De onderneming heeft veel veranderingen geïntroduceerd om in deze veranderende markt succesvol te kunnen zijn. We hebben veel geïnvesteerd in R&D en nieuwe producten ontwikkeld voor de utiliteitsbouw en solar projecten. Daarnaast hebben we veel geïnvesteerd in het machinepark om zowel sneller te kunnen produceren als flexibiliteit te kunnen garanderen. Uiteindelijk hebben we grote logistieke verbetering gerealiseerd.”

Veel werk, en graag een schone lucht

De nieuwe machines zijn vandaag de dag continue in beweging. Bij het afkorten en zagen van profielen komen dampen van smeermiddelen in de lucht. “We hadden te maken met de beperking dat locaal afzuigen niet voldoende mogelijk is”, zegt Geert van Holsteijn. “Omdat de machines wisselende posities hebben, zou dit ook resulteren in veel afzuigpunten. Tevens maakt een grote zaagslag efficiënt afzuigen onmogelijk. Door de jaren heen zijn we nieuwe en verbeterde smeermiddelen gaan gebruiken. Enkele jaren geleden hebben we een nieuw verwarming- en luchtcirculatiesysteem aangeschaft. Ondanks deze stappen wilden we toch verdere verbeteringen overwegen.”

Boers: “Uiteindelijk hebben wij samen met Colt dit vraagstuk geanalyseerd en zijn tot de conclusie gekomen om de werking van de Colt Duster hiervoor te evalueren”.

Technisch én economisch haalbaar

Boers: “De Colt Duster was voor het eerst een technische oplossing die ook wat investering betreft interessant was. Ik geef eerlijk toe dat ik in het begin sceptisch was. Moet dat ding mijn probleem oplossen? Ik zag niet hoe dat ding het laatste blauw uit mijn lucht kon slurpen. Twee Dusters, gepositioneerd op een plek waar de meeste bewerkingen gebeuren, zorgen er nu voor dat je geen damp meer ziet in de fabriek. “Een goede oplossing.” beaamt ook Holsteijn. “Zeker ook omdat we steeds vaker aluminium met kunststof of rubber bewerken. Bij het afkorten hiervan komt nog meer damp vrij en ik heb het idee dat ook die rook meer opgelost wordt. Het werkklimaat voor de mensen is nu prettig. De adiabatische koeling op de werkplekken, die Colt al eerder installeerde, had reeds eerder voor een aangename verbetering gezorgd op warme dagen.”

Colt Duster E-Filter

De Colt Duster is een E-Filter geschikt voor toepassing in iedere lashal. Het systeem is compact en licht in gewicht, waardoor het op vrijwel alle plaatsen standaard gemonteerd kan worden. Bespaart energie ten opzichte van traditionele systemen. Een gepatenteerd systeem (elektrostatisch) filtert 99,97 % van de rook en nevel. Het systeem werkt zonder stof- of papierfilters, waardoor verstoppingen en de aangroei van bacteriën uitgesloten zijn. De filters in dit systeem kunnen eenvoudig schoongespoeld en teruggezet worden.

Ze hoeven niet vervangen te worden.

  • Energie besparend
  • Onderhoudsarm
  • 100% trillingsvrij
  • Compact

De Colt Duster is een onderdeel van het Colt Lasdampconcept.

Door de unieke combinatie van verschillende klimaattechnieken met een elektrostatisch filter kan probleemloos de nieuwe MAC-waarde van 1 mg/m³ gehaald worden.  Bovendien zijn de gebruikte technieken energiezuinig en kostenbesparend.

Project Details
Download case study
Brochure
Projecten
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions