Adiabatische Koeling – verdampingskoeling - natuurlijk koelsysteem

Colt adiabatische koeling, type CoolStream, is een natuurlijk koelsysteem op basis van directe verdamping (adiabatische koeling). Dit beproefde koelconcept is gebaseerd op het koelen van lucht door het laten verdampen van water. De energie die nodig is voor het verdampen, wordt onttrokken aan de lucht. De lucht koelt hierdoor af.

Adiabatische Koeling
Adiabatische Koeling

Kenmerken Adiabatische koeling

  • 100% frisse buitenlucht
  • 4 tot 7 maal zuiniger dan conventioneel systeem
  • Lage investering
  • Zeer geluidsarm
  • Aansluiting op gebouwbeheerssystemen

Verdampingskoeling

Verdampingskoeling werkt steeds efficiënter bij toename van de buitentemperatuur. Boven de 30°C kan de lucht 10°C of meer adiabatisch afkoelen hetgeen een zeer effectief koelresultaat oplevert. Verdampingskoeling is veel energiezuiniger dan een conventioneel systeem. De investering is lager. Hiermee is deze vorm van koelen hét betaalbare industriële alternatief.

Adiabatische koeling kan enkel functioneren in combinatie met luchtafvoer. Als specialist in zowel natuurlijke, als mechanische ventilatie en koeling, biedt Colt u alles in één pakket.

Colt adiabatische koeling is uitstekend te combineren met bestaande ventilatievoorzieningen. Geschikt voor grote ruimten en ruimten waar het ventilatiesysteem niet kan voorzien in een comfortabel werkklimaat. Zoals o.a. de kunststof-, de food- en metaal-industrie, opslaghallen, grote horecagelegenheden, winkel- en tuincentra, evenementhallen, showrooms, bouwmarkten en sociale werkplaatsen.

De werking

Veilig en milieuvriendelijk - Coolstream S
Veilig en milieuvriendelijk - Coolstream S

Door een laagtoerige, zeer stille axiaalventilator wordt buitenlucht door het koelsysteem geleid. Dit materiaal wordt tegelijkertijd intern verzadigd met leidingwater. Kenmerkend is dat de luchttoevoer bestaat uit 100% buitenlucht. Toevoer van koele lucht gecombineerd met de afvoer van warme lucht op hoog niveau, via ventilatie of natuurlijke rook- en warmte-afvoersystemen zorgt voor een aangename temperatuur op de werkvloer. Beschikt de ruimte niet over een ventilatiesysteem dan kunt u bij Colt terecht voor een geïntegreerde oplossing. De Colt CoolStream is geschikt als onderdeel van een nieuw systeem, maar kan ook ingezet worden voor renovatiedoeleinden.

Uitvoeringen: op het dak of in de gevel

De CoolStream kent verschillende varianten voor plaatsing op het dak of aan de binnenzijde van de gevel. Standaard wordt het systeem op het dak geïnstalleerd. Bij plaatsing aan de binnenzijde van de gevel maakt het systeem gebruik van natuurlijke ventilatie, een luchtstroom die van buiten naar binnen door koelmateriaal geleid wordt en zo de lucht afkoelt. Waar nodig kan de natuurlijke ventilatie vervangen of ondersteund worden door mechanische ventilatoren.

Veilig en milieuvriendelijk

De door Colt ontwikkelde besturing zorgt voor een veilige watercirculatie, -temperatuur en verversing. Hiermee worden bacteriegroei en kalkaanslag voorkomen. Er wordt geen freon gebruikt. Aluminium louvres verhinderen (zon)lichtinval en beschermen het koelmateriaal tegen beschadiging en verwering. Bovendien zorgt de unieke vorm van het materiaal ervoor dat er geen lichtdoorlaat kan plaats-vinden waardoor de waterkwaliteit optimaal blijft. Het toestel is van binnen geheel donker. Daardoor blijft het proceswater koel en van goede kwaliteit.

Unieke eigenschappen:

  • Buitenlucht wordt door koelmateriaal geleid, dat tegelijkertijd intern verzadigd wordt met leidingwater.
  • De luchttoevoer bestaat uit 100% buitenlucht, waardoor geen bedompte binnenlucht gekoeld wordt.
  • Het toestel werkt samen met de afvoer op hoog niveau, via ventilatie of natuurlijke rook- en warmte-afvoersystemen en zo wordt een aangename temperatuur op de werkvloer bereikt.
  • De door Colt ontwikkelde besturing zorgt voor een veilige watercirculatie, -temperatuur en verversing. Hiermee worden bacteriegroei en kalkaanslag voorkomen.
  • Geen freon.
  • Bovendien is adiabatische koeling 4 tot 7 maal zuiniger dan een conventioneel systeem. Het levert een hoog koelrendement (adiabatisch tot 90% effectiviteit).
  • De investering is laag en het systeem heeft een gunstig verbruik (0,9 kW en 0,055m³ water voor 10.000 m³/h gekoelde lucht).
  • Het koelmateriaal is 150 mm diep wat een langere levensduur en verdampingstijd oplevert.
  • Zeer stille werking.
  • Meerlaags polyester & epoxy coating van waterverdeling en het gladde waterreservoir.
  • Alle onderdelen inclusief de schakelkast zijn uitstekend vanaf de buitenzijde toegankelijk, zelfs bij werkend toestel.
  • Uitgebreide regelingen voor o.a. de ventilatie, de afvoer, recirculatie/verwarming, R.V., water, drogen, weekklok, enz.
  • Bediening kan met 16 toestellen communiceren en met gebouwbeheerssystemen (ModBus).
Buitenlucht wordt door koelmateriaal geleid
Buitenlucht wordt door koelmateriaal geleid
Download whitepaper
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions