CoolStream - Adiabatisch koel- en ventilatiesysteem

Aarts Plastics in Waalwijk koos voor airconditioning in de productieruimten. Niet alleen bevordert dit de nauwkeurigheid van de producten, ook de werkomstandigheden voor de mensen zijn hierdoor aangenaam. Een gesprek met Jan van Cromvoirt, managing director & sales.

Aarts Plastics - Adiabatisch koel- en ventilatiesysteem
Aarts Plastics - Adiabatisch koel- en ventilatiesysteem

Aarts Plastics werd in 1943 opgericht met als doel voor de florerende schoenenindustrie in Waalwijk dameshakken van hout te maken. Vanaf 1960 ging men zich ook toeleggen op het produceren van kunststofproducten.

In eerste instantie kunststof hakken, maar al snel volgden andere producten. Vanaf 1974 werden op grote schaal kunststof producten vervaardigd. Zoals producten voor apotheken, ziekenhuizen en laboratoria, verpakkingen voor de voedingsmiddelenindustrie, technische en algemene producten. De nieuwste tak is de vervaardiging van (onderdelen van) verpakkingen voor de cosmetica industrie.

“We schuwen het niet om ook andere, nieuwe, gebieden aan te boren.” vertelt de heer Van Cromvoirt. “We zijn in staat om aan vrijwel iedere vraag uit de markt te voldoen omdat we een zeer brede know-how hebben. Niet alleen wat het spuitgietwerk betreft, maar ook in verdere bewerkingen, kleuren, afwerken en het veredelen van kunststofproducten hebben we veel ervaring. Zaken die bijdragen aan een compleet product.”

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de imitatie houten hoekstukken voor parketvloeren.

Niet van echt hout te onderscheiden. Er wordt gebruik gemaakt van vele soorten kunststof.

Stijgende behoefte

Het huidige gebouw van Aarts Plastics is inmiddels zo’n vijf jaar in gebruik.

De spuitgietafdeling, de gereedschapmakerij, twee montage en assemblage afdelingen en de kantoren vinden hier onderdak.

De heer Van Cromvoirt: “In de productieruimte wordt lucht toegevoerd om de ruimte op overdruk te houden. Dit is noodzakelijk om schoon en eventueel steriel te kunnen produceren voor o.a. de farmaceutische en voedings-middelen industrie. We hebben er vooraf rekening mee gehouden dat we moesten kunnen groeien. En met het toenemen van

het aantal spuitgietmachines en de daarbij vrijkomende energie werd koeling in de productieruimte noodzakelijk.

Hoe meer machines hoe groter de behoefte.” Klimaatmetingen van Colt maakten duidelijk dat de capaciteit en het ontwerp van de bestaande installatie niet voldoende waren om de warmte in de productieruimte af te voeren. De oplossing die Colt heeft geïnstalleerd bestond uit het verbeteren van het luchtverdeel-systeem, dat was aangesloten op een lucht-behandelingskast. Verder plaatste Colt meerdere decentrale airconditioningsystemen in de spuitgietafdeling om aan de gevraagde klimaatcondities te voldoen. Het systeem is zo ontworpen dat, bij een toenemend aantal machines, op eenvoudig wijze de installatie kan worden uitgebreid. De heer Van Cromvoirt: “Onze eisen hadden vooral te maken met de koelcapaciteit en natuurlijk moest de overdruk gehandhaafd blijven.”

Dubbel effect

“In de spuitgietafdeling wordt kunststof verwarmd en vervolgens weer afgekoeld.

Door deze geforceerde koeling zou door het temperatuurverschil snel condensatie plaatsvinden op de, koude, matrijzen.

De airconditioning heeft hier een dubbel effect. Zo wordt door de koeling het vochtgehalte omlaag gebracht en condensatie voorkomen. Tegelijkertijd wordt een aangename werkomgeving geschapen en dat is goed voor de mensen. Ook in de gereedschapmakerij hadden we een technische reden om voor koeling te kiezen. Hier wordt gewerkt met staal, waarbij 10 of 15ºC verschil in temperatuur direct merkbaar is in de bewerkte maten van het (stalen) product. Koeling en daarmee een grotere constantheid van de ruimtetemperatuur  draagt dus bij aan de nauwkeurigheid van de maten die je wilt behalen. En natuurlijk is ook hier een bijkomend voordeel dat het werken er aangenamer is geworden.

Tot slot hebben we nog twee afdelingen voorzien van airconditioning waar veel mensen o.a. assemblagewerk doen. Op deze afdelingen hebben we niet om technische redenen, maar vooral voor de mensen hiervoor gekozen.” aldus de heer Van Cromvoirt.

Project Details
Download case study
Projecten
© 2020 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions