Buitenzonwering als beeldmerk voor International School of The Hague

Buitenzonwering zet architectuur kracht bij

Op de International School of The Hague (IHS), voorzag Colt de gevel van glazen zonweringspanelen om zonnestralen buiten de deur te houden.

Ondanks de vele neggen, de ruimte tussen de voorkant van de gevel en de voorkant van een deur- of raamkozijn, was er toch aanvullende zonwering nodig. In de loop van de dag draait de zon van de voor- naar de achtergevel. De voorgevel vangt de eerste uren zon, maar niet op het heetst van de dag. De half uit de gevel stekende glazen zonweringspanelen van Colt, die in de entreegevel op een vaste positie ten opzichte van de zon staan, geven toch het effect van afdoende zonwerking voor de vroege en schuin invallende zonnestralen.

Buitenzonwering als onderdeel van de architectuur

Colt plaatste glazen panelen, gescreend met horizontale banden, op de gevel. De ramen in de lokalen werden voorzien van vrij helder glas. Aan de oost-, zuid-, en westgevel van het gebouw zijn de panelen motorgestuurd en draaibaar van volledig gesloten tot volledig open. Ze zijn zowel centraal als individueel en ook per ruimte regelbaar. Niet alleen de zon is hier van invloed op de stand van de panelen, maar bij harde wind worden de panelen centraal in een vooraf bepaalde stand gestuurd. Door de uitgesproken constructie zijn de glazen panelen een belangrijk beeldmerk geworden en zijn ze gebruikt om de architectuur van het gebouw kracht bij te zetten.

Educatieve toren met ventilatierooster

De techniek is ondergebracht in een speciale toren die voor educatieve doeleinden toegankelijk is gemaakt voor leerlingen. In de gevel van de toren werd een ventilatiewand van het type Structural geplaatst voor de luchttoevoer van de koeling. Het gat in het volume van de toren is gemaakt om in de toekomst het plaatsen van een zogenaamde windwall mogelijk te maken. Deze windwall moet de school dan deels van eigen energie gaan voorzien. 

The International School of The Hague

The International School of The Hague is een internationale school voor basis- en voortgezet onderwijs. Het gebouw is gesitueerd op een stedenbouwkundige as en tussen het groen van de duinen. Daarmee lijkt de school op een buitenplaats of landgoed. Historische kenmerken en moderne elementen zorgen voor een bijzondere integratie met de omgeving. Om die aansluiting te vinden, werden Hollandse bakstenen gebruikt, witte kaders rond de kozijnen en diepe neggen.

Project
© 2017 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions